Färggranna grönsaker

Så här års är affärshyllorna fulla med grönsaksfrö, en del sorter som ska förgros är det dags för redan nu, medan andra ska sås direkt ute i jorden längre fram i vår/försommar. Många är vi nog som odlar samma favoritsorter år efter år. Man vet ju hur resultatet blir.

Men i år ska det bli nya sorter och nya färger i landet och på tallriken.

Ju starkare färg grönsakerna har desto mer antioxidanter innehåller de. Antioxidater sägs motverka sjukdomar och åldrande. Tänk på att många grönsaker tappar färg vid tillagning och då minskar också mängden antioxidanter.

Tomater behöver inte vara röda, de kan vara gula, lila, orange, gröna eller vita. Nästan svart är tomaten 'Chocolate Cherry'. Stora och gulorange är 'Amish Gold'. Grön och avlång är 'Greensleeves'. 'Purple Calabash' är en mörkt lilaröd bifftomat.

Den klassiska mangolden har vita kraftiga stjälkar men även här finns andra sorter. 'Bright Lights' har stjälkar som är röda, gula, orange och vita.

Morötter är lila, röda, gula eller vita - eller såklart vanligt orange. 'Purple Haze' och 'Purple Dragon' är som namnen förtäljer rödlila och 'Jaune du Doubs' är en gammal gul sort, 'Yellowstone' är söt och gul. 'Samurai' är en mindre röd sort som behåller färgen bra även vid tillagning.

Blomkål kan ha vackra och goda huvuden som är lila 'Graffiti' eller orange 'Cheddar' .

Betor finns i många färger, 'Chioggia' är rosarandig som en polkagris, den är mildare i smaken än vanlig rödbeta och passar därför råriven i sallad. Gulbetan 'Golden' är en gammal sort som ger gula runda rötter. 'Bull's Blood' har mörkt röda blad som passar utmärkt i sallad som unga.

Sallad kan vara mörk röd i bladen som ekbladssalladen 'Navara' eller flerfärgad som 'Yugoslavian'. 'Marshall' är en annan huvudbildande sallad som är mörkt röd till färgen.

Bönan 'Dwarf French Bean Royalty' är en lila brytböna som tyvärr tappar färgen vid tillagning. 'Roc d'Or' har gyllengula skidor.

Kål är trevligt att odla, den är frosttålig och håller sig ofta fin en bra bit in på vintern. Det är klassiskt att äta och dekorera med kålblad på julbordet. 'Chidori Red' är lila och 'Redbor' är dessutom riktigt krusig. Byt ut prydnadskålen mot ätliga vackra sorter i höstkrukan.

Rädisor finns i många färger, former och smaker. Nästan svart är 'Nero Tondo' och färgad rakt igenom är den storväxta 'Red Meat' .

Salladslöken 'Toga' och 'Crimson Forest' har läckert röda stjälkar. Salladslöken är mild och fin i smaken och används rå.

De flesta sorter som nämns här och många andra spännande grönsaksfröer finns bla hos: Jennys Fröer och Sånt, Kitchen Garden och Impecta.

Kommentarer

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Du kan citera ett inlägg genom att använda [quote] taggar.

Mer information om formateringsmöjligheter