Förnamn ur växtriket

Walter Crane, ur Flora's Feast, 1889
Det är vanligt med direkta eller indirekta kopplingar till växtriket i våra svenska efternamn. 'Ek', 'Hasselblad', 'Ros', 'Lilja', ja, listan på växt-efternamn kan bli nästan hur lång som helst.

På 1600-talet var det många adelsnamn som tillkom med inspiration från växtriket. Ideerna spred sig sedan till borgarklassen och senare under 1800-talet var det många soldater som fick växtnamn. Idag är det så många efternamn som anspelar på växtriket att vi inte längre reflekterar över det.

Men som förnamn är växtorden betydligt mer ovanliga. Visst finns vanliga namn som Rosa, Olivia eller Linnea som är välkända och välanvända. Men botaniska förnamn är inte så vanliga.

Karin Martinsson, Uppsala universitets botaniska trädgård, skrev 2005 en fin artikel i Svensk Botanisk Tidskrift. Hon ger exempel och bakgrund till fler än 220 botaniska förnamn, de flesta kvinnonamn.

Hon berättar till exempel om namnen Aster, Gentiania, Gentian, Molke, Mangold, Mynta, Myrten, Lavendel, Lingonris, Kamomill, Briza, Brunkulla, Artemisia, Tuvstarr och Soldanella. Det ena namnet vackrare än det andra.

Läs hela artikeln här.

Kommentarer

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Du kan citera ett inlägg genom att använda [quote] taggar.

Mer information om formateringsmöjligheter