Frivilliga tar hand om fallfrukten

I år har nog de flesta äppelträdsägare problem att ta hand om all frukt. Efter mos, kakor, must, vinterförvaring och frosseri är det ändå frukt kvar på trädet.

I England finns frivilligorganisationer som tar hand om överbliven frukt och distribueras den sedan till skolor, pensionärshem, hemlösa och behövande. Grow Sheffield som sedan 2007 organiserat fruktsamling under hösten.

Päron, äpplen, plommon och körsbär finns det mest av, men i Sheffield har de också erbjudits att plocka fikon och mandel direkt i trädgårdarna. Av den frukt som inte doneras bort görs chutney, must och andra varor som säljs för att täcka projektets kostnader.

Liknande initiativ finns i Leeds, Nottingham, Manchester och Edinburgh.

Finns det svenska grupper som organiserar den här typen av volontärsarbete? Om du är intresserad av att starta en grupp så finns en handbok på Grow Sheffields hemsida (pdf-fil)!

Kommentarer

Re: Frivilliga tar hand om fallfrukten

Vilken toppen ide.
Själv har jag bara ett halvdött plommonträd men jag tycker iden är jättebra
/Lollo

Re: Frivilliga tar hand om fallfrukten

Hörde om ett par som hade en korg med frukt vid vägen och en skylt att man gärna fick ta frukt ur korgen. Lite samma ide men man når ju mest de som bor närmast. Har man villaträdgård som de flesta av oss med för mycket frukt så har ju de flesta grannar också frukt.
Jag borde ta med några kassar och lämna på härberget, undrar om det duger med fallfrukt. Alla äpplen har nästan fallit redan
Ann-Sofi

Re: Frivilliga tar hand om fallfrukten

Trevligt med korg vid vägen! Fallfrukt håller sig ju inte lika länge, men så länge den inte är så stött och det är goda äpplen så är det säkert välkommet ändå! Hos oss har koltrastarna och rönnbärsmalarna varit hårda på äpplena redan på trädet i år.

lummer.se - med jord under naglarna

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Du kan citera ett inlägg genom att använda [quote] taggar.

Mer information om formateringsmöjligheter