Grävling i trädgården?

En grävling på tomten
En grävling på tomten
Ibland får en grävling smak på ens trädgård. I värsta fall dyker den sedan upp varje natt för att jaga daggmask, insekter och annat gott i rabatterna. Komposten brukar också vara ett populärt mål. 

Grävlingen är allätare, men föredrar till exempel insekter, larver och maskar. Har man gott om daggmask så kan de böka upp landet, men det händer inte så ofta. 

De är nattaktiva och har mycket dålig syn, därför kan man ofta komma mycket nära dem när man är ute i markerna, eller när grävlingen får för sig att vara på ens gård. Sitter man stilla och tyst på sin uteplats till exempel kan man ofta få grävlingen nära inpå sig när den lufsar runt på gräsmattan.  

I de allra flesta fall är det bara mysigt med en grävling på tomten, men skulle den få för sig att bygga bo under huset så kan det bli problem. Ett grävlingsgryt kan bli mycket stort och ha flera ingångar. De som får en grävling under huset brukar klaga på att det förs ett otroligt liv. Ibland kan det lukta illa, och vill det sig illa så skadas huset.

Bli av med grävling

Det finns massor med tips om hur man kan bli av med en grävling på tomten eller en grävling under huset. Allt ifrån att spela musik om nätterna till att lägga ut stålull indränkt i diesel. Men dessa knep gör nog egentligen ingen större skillnad, flyttar grävlingen så hade den nog flyttat ändå. Men bygger grävlingen sitt bo under huset så bör man ändå försöka bli av med den innan den ställer till problem. 

Naturvårdsverket rekommenderar att täta alla möjliga ingångar till husgrunden när grävlingen inte är inne. Den gräver sig gärna in igen, och kommer man inte tillrätta med problemet är ofta skyddsjakt den sista lösningen. Kontakta kommunen så hjälper de dig. 

 

 

Kommentarer

Sv: Grävling i trädgården?

De biter INTE tills det knakar!
Grävlingar bits bara i undantagsfall, om de blir trängda eller liknande. Har de möjlighet så flyr de

Sv: Grävling i trädgården?

Tack för inlägget! Jag instämmer till 100%. Den är seglivad den där myten, att man ska lägga koks eller knäckebröd i stövlarna :-).

lummer.se - med jord under naglarna

Sv: Grävling i trädgården?

Återkommande grävling i vår komposttunna. Vi har lagt tunga stenar på locket - men han flyttar på locket och går ner i tunnan. Vi har lagt skottkärran på locket + tegelstenarna men det spelar ingen roll - han flyttar bara på grejerna och kryper ner. Vet inte var han bor och ser inga andra spår. Vad kan man göra?

Sv: Grävling i trädgården?

Ja, har de väl fått smak på godsakerna i komposten så ger de inte upp så lätt sedan. Det gäller ju också att hitta ett sätt som inte riskerar att skada grävlingen, utan bara hindra honom från att komma i tunnan.

Beroende på hur er tunna+lock ser ut så kanske det går att fästa en karbinhake på något sätt som låser ner locket på tunnan?

Lycka till!

lummer.se - med jord under naglarna

Sv: Grävling i trädgården?

är det möjligt att en grävling gräver sig in undermarkduk , hönsnät o kompostgaller för att försöka äta höns?

Sv: Grävling i trädgården?

Ja, det är absolut möjligt. Grävlingar är opportunister och är duktiga på att gräva. De äter gärna ägg och de skulle ta en höna om de fick chansen. Om den kommer in bland hönsen när hönorna sover kan de ställa till med ganska mycket skada när hönorna i panik inte kan sätta sig i säkerhet.

lummer.se - med jord under naglarna

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Du kan citera ett inlägg genom att använda [quote] taggar.

Mer information om formateringsmöjligheter