Hoppa till huvudinnehåll

Grävling i trädgården?

Grävling i trädgården

Ibland får en grävling smak på ens trädgård. Under en period kan den sedan dyka upp varje natt för att jaga daggmask, insekter och annat gott i rabatterna. Komposten brukar också vara ett populärt mål.

Grävlingen är allätare men föredrar insekter, larver och maskar. Har man gott om daggmask så kan de böka upp landet, men det händer inte så ofta.

De är natt-aktiva och har mycket dålig syn, därför kan man ofta komma mycket nära dem när man är ute i markerna, eller när grävlingen får för sig att vara på ens gård.

Sitter man stilla och tyst på sin uteplats till exempel kan man ofta få grävlingen nära inpå sig när den lufsar runt på gräsmattan.

De flesta tycker det är mysigt med en grävling som kommer på besök då och då. Men det händer att grävlingen trivs så bra att den skapar sig ett gryt under huset, ett uthus eller en jordkällare, vilket kan skapa problem.

Läs mer: Grävling, fakta och guide

Tecken på grävling i trädgården

Så hur vet man att man har en grävling i trädgården? 

Här är fem tecken på grävling på tomten:

  • Tass-avtryck/spår av grävling på marken
  • Omkullvält soptunna och/eller söndergnagda sopsäckar
  • Latringropar, dvs små grävda eller naturliga grunda gropar med spillning i (inte övertäckta)
  • Små grävda gropar i marken där grävlingen letat föda
  • Ljud från grävlingen under dygnets mörkare timmar

I de allra flesta fall är det bara mysigt med en grävling på tomten, men skulle den få för sig att bygga bo under huset så kan det bli problem. Ett grävlingsgryt kan bli mycket stort och ha flera ingångar.

De som får en grävling under huset brukar klaga på att det förs ett otroligt liv. Ibland kan det lukta illa, och vill det sig illa så skadas huset.

Bli av med grävling

Det finns massor med tips om hur man kan bli av med en grävling på tomten eller en grävling under huset. Allt ifrån att spela musik om nätterna till att lägga ut stålull indränkt i diesel. Men dessa knep gör nog egentligen ingen större skillnad, flyttar grävlingen så hade den nog flyttat ändå.

Här är några råd för att göra din trädgård lite mindre lockande för grävlingen: 

  • Ta bort fallfrukt och annat som grävlingen gillar
  • Säkra soptunnelocket med spännband så att grävlingen inte kan välta den och peta upp locket
  • Om du har mat-kompost, se till att den är grävlingssäker

Bygger grävlingen sitt bo under huset så bör man ändå försöka bli av med den innan den ställer till problem. Här är några saker att prova. 

  • Använd ultraljud eller andra skrämseltekniker för att få grävlingen att associera obehaget med din tomt
  • Flytta runt saker på tomten så att grävlingen märker att det sker saker på dagarna, de vill ha ordning och reda
  • Lägg ut illaluktande trasseltussar, indränkta med parfym, lösningsmedel eller diesel, nära grytet. Du kan också lägga trasslet i en burk med hål i och kasta in det i grytet.
  • Blodmjöl är en annan sak som grävlingarna sägs ogilla.
  • Naturvårdsverket rekommenderar att täta alla möjliga ingångar till husgrunden när grävlingen inte är inne. Men var 100% säker på att den inte har valpar i grytet innan du sätter igen öppningarna. Och den gräver sig gärna in igen. 

Du kan kontrollera att grävlingen är borta (eller inte) genom att placera något vid ingången, till exempel en liten pinne som du lutar så att grävlingen inte märker den men peta omkull den när den tar sig in och ut ur grytet.   

Kommer man inte tillrätta med problemet är ofta skyddsjakt den sista lösningen. Kontakta kommunen så hjälper de dig.

När du väl har blivit av med grävlingarna så är det viktigt att se till att alla ingångar och gärna även håligheterna är täckta och fyllda. Använd gärna vilt-nät. Grävlingarna kommer nämligen gärna tillbaka. 

Läs mer: Grävling, fakta och guide