Jätteträd i Sverige

Vill du veta vilken ek som är landets största? Man tror att det är en ek som står i Norra Kvill, Vimmerby i Småland. Dess omkrets var 1411cm när den mättes 1998.

Kanske vet du om en ännu större ek, eller en gigantisk sälg eller rönn. Isåfall kan du rapportera in ditt fynd till Naturcentrum, Jätteträd. Naturcentrum med sidan Jätteträd i Sverige är skapad av Svante Hultengren, Daniel Hultengren, Johan Ahlén och Johan Nitare med finansiering från Ebba och Sven Schwartz stiftelse. De hoppas att kända och okända jätteträd ska få ökad uppmärksamhet och att projektet ska stimulera till skötsel av dem.

När insamlingen av uppgifter är avslutad ska registret överlåtas till lämplig myndighet eller organisation för att det ska komma till så stor naturvårdsnytta som möjligt.

Kommentarer

Re: Jätteträd i Sverige

Det var dåligt med inrapporterade jätteträd från norra sverige

Re: Jätteträd i Sverige

wow! Det är 14 meter runt eken! Vilket monster!

Vet att det finns några riktigt knotiga tallar här i närheten, de kallas Per Stabbe och Per Sto. Men de är inte så stora, bara riktigt riktigt gamla. Hittade ett kul radioklipp om de träden som bland annat förklarar varför de är så knotiga. Om man ska tro skrönorna :-).

Lyssna här!

lummer.se - med jord under naglarna

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Du kan citera ett inlägg genom att använda [quote] taggar.

Mer information om formateringsmöjligheter