Månadens växter (maj)

Våradonisen sprider glädje i våra vårträdgårdar med sina glada, gula blommor och sitt vackra flikiga bladverk. Men det är en växt som också växer vild på Öland och Gotland, även om den där blir allt mer ovanlig.

Adonis vernalis, är som kanske inte alla vet giftig och användes förr inom läkekonsten, den har både stärkande egenskaper för hjärtat och urindrivande effekt.

Adonisen blommar under våren, blommorna visar bara sina ansikten när solen skiner. På kvällen och under mulna dagar är blommorna slutna.

Arontorpsrosen, som den också kallas, är en hotad växtart och för att se på biologisk mångfald ur en hotad växts perspektiv låter Bioresurs oss studera några av de växt- och djurarter som finns i våradonisens närhet och se om de kan räknas som vänner eller fiender. Här är tex Riddarskinnbaggen som genom sin sugsnabel suger i sig växtens gift och därigenom gör sig själv giftig för sina fiender.

Vill man odla Våradonis kan man göra det ända upp till zon VI-VII, bäst trivs den i kalkhaltig jord som är väldränerad, men inte för torr.

Läs också vad Den virtuella floran skriver om Våradonis.

Kommentarer

Re: Månadens växter (maj)

Våradonis är jättesöt, såg en sån hos en väninna. Mycket vackert bladverk också, riktigt dilligt i en vacker grön färg

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Du kan citera ett inlägg genom att använda [quote] taggar.

Mer information om formateringsmöjligheter