Praktbräcka, Bombmurkla och Rödlönn är några av månadens växter (okt)

Praktbräcka, Saxifraga longifolia är en stenpartiväxt som dröjer flera år innan den blommar, plantan dör sedan efter blomning men detta bör inte avhålla någon från att odla denna vackra växt som är utvald av The North American Rock Garden Society som oktober månads växt.

Hos Garden Shop Online har man valt det gulbladiga Hakonegräset, Hakonechloa macra ‘Aurea’ till månadens växt. Det gula gräset trivs i halvskugga och lyser upp i din plantering med sina vackra blad Vitpyrola, Pyrola rotundifolia är en doldis bland skogens växter. Den är dock inte så ovanlig i Sveriges natur, den kan man hitta på näringsrik, lite fuktig mark runt om i landet. .Herbnet har skrivit om denna skogsväxt.

Ett stort träd med fantastisk höstfärg är Rödlönn, Acer rubrum. Nationalzoo skriver mer om detta träd som har sitt ursprung i Nordamerika.

Hittar man en Bombmurkla, Sarcosoma globosum i på skogspromenaden ska man inte plocka den, det är idag en ovanlig svamp i svenska skogarna enligt Skogsstyrelsen och därför fridlyst.

Kommentarer

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Du kan citera ett inlägg genom att använda [quote] taggar.

Mer information om formateringsmöjligheter