Snödroppar i alla former

Årets första snödroppar har visat sig bakom en parkbänk i söderläge i Visby, även om större delen av landet kanske får vänta ytterligare några veckor innan snön dragit sig tillbaka från söderväggen. Många av oss har ju gräsmattorna fulla av olika vårlökar, och snödroppen är en tacksam och vacker liten lök.

Snödroppen (Galanthus) har funnits i landet åtminstonde sedan mitten av 1600-talet (då kallad Vit Gårdsviol), och växer naturligt i Kaukasus och södra Europa. Den finns i fler varianter än man kan ana. Det är framför allt tre sorter som är vanliga i våra svenska trädgårdar, den vanliga, den turkiska och den gröna snödroppen.

Trädgårdsamatörernas blogg Snowdrop beskriver hur man kan skilja dessa tre från varandra.

Den vanliga snödroppen, G. nivalis, har bladen pressade platt mot varandra. Den turkiska, G. elwesii, och den gröna snödroppen, G. woronowii, har ett blad som omsluter det andra. Den veckade snödroppen, G. plicatus, har bladen platt mot varandra men bladkanterna är bakåtvikta.(källa: Snowdrop)

Fler exempel på olika snödroppar finns på odla.nu.

För dig som inte har egna snödroppar går det bra att skapa sina egna, med hjälp av den här videon om origami-snödroppen.

 

Kommentarer

Sv: Snödroppar i alla former

fantastiskt att det ser så enkelt ut när de viker papper...
längtar tills de riktiga kommer, då är det riktig vår

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Du kan citera ett inlägg genom att använda [quote] taggar.

Mer information om formateringsmöjligheter