Växternas Namn

Svenska
1997
Inbunden
2002
91-46-17679-9

Jens Corneliuson

Från bokens baksida
"En Primula veris, vad är det? De flesta botanikintresserade vet omedelbart att man talar om en gullviva. Men kanske inte alla vet vad orden Primula veris egentligen betyder. Bakom växternas vetenskapliga namn döljer sig en mångskiftande och intressant historia - inte bara kulturhistoria, som Jens Corneliuson påpekar i sin inledande text, utan allt som rör mänskligt liv. Från de första kända växtnamnen under antiken, förmedlade till oss framför allt av Plinius, fram till Linné och upprättandet av det binära namnsystemet och vidare in i moderna tid med ständiga nyskapelser möter vi - bokstavligt talat - en slösande rik flora, som ger oss inblickar i de mest skilda världar och kulturer.

Växtnamnens rötter i den klassiska mytologins drastiskt roande, än komiska, än grymma sagor om antikens människor och deras gudar, de mer eller mindre framstående personer som förevigats och hedrats - eller vanhedrats! - med att ge sitt namn åt växter de förknippas med, de fjärran, exotiska språk som kan ligga bakom ett gåtfullt namn, de öppna eller dolda egenskaper hos en växt vilka bidragit till namngivningen - allt detta och mer därtill får sin klargörande belysning i denna genomgång av ca 11 300 släktnamn och epitet.

Detta är en bok inte bara för botanister och botaniskt intresserade, den är en rik källa till kunskap och glädje för alla som är roade av språk, av historia och kulturhistoria, dvs. många aspekter av mänsklig odling. Det är en unik bok att ständigt återkomma till och gläjdas åt."

Kommentarer

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Du kan citera ett inlägg genom att använda [quote] taggar.

Mer information om formateringsmöjligheter