Bokashi eller varmkompost?

Det finns olika typer av komposter och vilken du väljer beror framför allt på vad det är du planerar att kompostera och hur du vill jobba med din kompost.
Vill du kompostera matrester och köksavfall? Isåfall är det en Bokashi eller en Varmkompost som du behöver. Många kommuner tar också emot sorterat komposterbart hushållsavfall i den vanliga sophämtningen, om du vill göra det enkelt för dig.
Om du behöver kompostera trädgårdsrester, till exempel gammal jord och växtdelar, då duger en Kallkompost väldigt bra.
Men ska du välja bokashi eller varmkompost?
Många har flera typer av komposter. Kanske vill man ha Bokashi för den snabba processen och för tillskottet av näringsrik jord till sina odlingar. Bokashi är svårt att använda på vintern när marken är frusen så många låter den kommunala sophämtningen ta hand om det komposterbara på vintern.
Även om man har en Bokashi eller en varmkompost så har många också en kallkompost för trädgårdsavfall.
Bokashi-komposten

I en bokashi-kompost kan du relativt kvickt förvandla köksavfall till jord.
Resterna från köket blandas med ett strö som innehåller mikroorganismer. Blandningen förvaras i en hink med tätslutande lock och där fermenteras materialet i kökskomposten. Efter ett par veckor kan materialet grävas ner i marken där den efter ytterligare några veckor är färdig jord.
Fördelar och nackdelar med Bokashi
Det finns flera fördelar med Bokashi:
- Metoden passar mindre hushåll, man behöver inte skaffa sig en dyr och stor varmkompost för att skapa egen näringsrik jord.
- Bokashi går snabbt, en månad från mat till jord är möjligt under ideala förhållanden (finfördelad mat, varmt i marken)
- Man slipper hantera en stor kompost som behöver vändas/snurras och som är tung att hämta jord ifrån
- Du behöver inte flytta på jorden eftersom slutkomposteringen sker direkt i marken
- Lakvattnet under jäsprocessen är näringsrikt och kan användas för bevattning för att ge näring och nyttiga mikroorganismer till dina odlingar
Några nackdelar med Bokashi:
- Du behöver kontinuerligt köpa strö till en bokashi, det är alltså inte lika billigt i drift som till exempel en varmkompost (som å andra sidan kostar mycket mer i inköp)
- Det luktar inte så gott om Bokashi, speciellt jäshinken och lakvattnet kan lukta riktigt pyton. Tättslutande lock löser det mesta men det tar lite tillvänjning att hantera din bokashikompost.
Läs mer: Bokashi startset, Bäst i test
Varmkomposten

En varmkompost från Hasselfors
En varmkompost är en stor behållare som är isolerad mot kyla och tät mot skadedjur. I varmkomposten blandas matrester och strö och eftersom den hålls varm så går komposteringen relativt fort och processen fungerar även under de kalla månaderna.
För en effektiv kompost så är det viktigt att materialet är syresatt, därför behöver du röra om i materialet. Många köpta varmkomposter är konstruerade för att underlätta, till exempel genom att använda roterande trummor.
För att hålla en bra kemisk balans i en varmkompost så är det viktigt att inte fuska med blandningen. Matrester är väldigt kväverikt och du behöver tillföra något om ger kol till materialet. De flesta använder strö, men löv fungerar också bra. En del 'kol-material' på tre delar matavfall är en lämplig blandning och det är bra om du lägger i strö/kol varje gång du lägger i matavfall.
Fördelar och nackdelar med Varmkompost
Det finns flera fördelar med en egen Varmkompost:
- Komposteringen går relativt fort. Inte lika fort som Bokashi, men betydligt snabbare än en maskkompost.
- En välskött varmkompost luktar inte illa
- Du behöver inte köpa dyrt strö eller annat material för att hålla komposten igång
- Värmen i komposten (det kan bli uppemot 70C) gör det jobbigt för ohyra och ogräsfrö
Några nackdelar med varmkompost:
- Det krävs lite experimenterande och lite erfarenhet innan komposten fungerar som du vill. Men det är inte svårt!
- En köpt varmkompost kan vara dyr, beroende på modell och finesser.
- Det kan vara tungt att hantera jorden och det kan vara lite bökigt att få bra syresättning.
Läs mer Varmkompost, Bäst i Test
Experimentera!
Många av oss tycker det är mycket roligare att odla i näringsrik jord från egen kompost än att köpa säckar med jord från trädgårdsbutiken. Och ska du bygga eller köpa en kompost så kan det vara bra att läsa på lite innan.
Kompostering är en hel vetenskap och med tiden bygger du erfarenheter som gör din kompostering både effektivare och roligare.
Lycka till!