Eukalyptusvide, en favorit bland prydnadsträden

Eukalyptusvide, Japansk dvärgpil

Eukalyptusvide är ett litet och vackert träd som odlas för sitt vackra bladverk och för sitt fina växt-sätt. Det är ett mycket populärt träd, speciellt i små trädgårdar, på uteplatser eller balkonger, och vid entréer. 

Blommorna är små och oansenliga, det är inte för blommorna det här trädet är populärt.

Bladverket däremot är otroligt vackert och sirligt med hängande grenar med tätt växande blad i vitt, rosa och grönt. På våren är årsskotten ljust gröna, vita och ljusrosa. Mot hösten mörknar bladen. 

Det är svårt att inte älska det här trädet. Men det är lite kinkigt, speciellt om man har bistrare än zon 2 i sin odling. 

Eukalyptusvide, eller Japansk dvärgpil som den också kallas, heter Salix integra på latin. Det är en vide-art. 


Plantering och härdighet

Härdighet

Eukalyptusvide är härdig i zon 1-2, i varma och skyddade lägen även i zon 3. Trädet kan också med fördel odlas i stora krukor och behöver då skyddas från att frysa på vintern. 

Den är inte vintergrön utan fäller sina blad på vintern. På våren kommer härligt skira nya skott. 

Plantering på friland

Plantera din Eukalyptusvide i vindskyddat läge, gärna i full sol men inte för torrt. Jorden ska vara väldränerad och rik på mull och näring.

Gräv en planteringsgrop som är dubbelt som stor som rotklumpen, blanda i lite kompost i jorden och vattna ordentligt efter planteringen. Täck gärna jorden med lite bark eller något annat som hjälper till att hålla jorden fuktig. 

Plantera den gärna på hösten, september-oktober. 

Eukalyptusvide i kruka

Dvärgpilen är ett mycket populärt träd att odla i stora krukor, ofta ställer man dem på uteplatsen eller vid entrén.

När du planterat den i kruka behöver du vara extra noga med vattningen. Täck jorden med bark eller något annat som håller fukten i jorden och ställ krukan skyddat från vind.

För att övervintra Eukalyptusvide i kruka så måste den stå frostfritt, antingen genom att du tar in den i ett svalt utrymme, eller genom att du bäddar in krukan i filtar och annat isolerande och placera den nära en husvägg så att den kan stjäla lite värme.


Skötsel och beskäring

Eukalyptusvide, Japansk dvärgpil

Trädet säljs normalt topp-ympat på en låg stam och den kommer då behålla sin stamhöjd, fundera därför på hur högt du vill att trädet ska vara redan innan du köper det. 

Kronan däremot växer rejält om du inte håller efter den. Den kan formklippas så att trädet får den storlek och det utseende du vill ha, en vanlig krona är 1-1.5 meter i diameter.

Hur sköter man en Eukalyptusvide?

När trädet är etablerat klarar det sig rätt bra utan annan ompyssling än beskäring och, vid behov, lite extra vatten.

Nyplanterade och krukodlade exemplar behöver mer kärlek än ett äldre och väletablerat träd. Se till att unga känsliga träd inte torkar ur för länge och att de skyddas från alltför mycket vind som riskerar att torka ur jorden och försvaga trädet.

Första åren kan de bli lite brända i bladen om de står i full sol, det klarar de bra och när trädet blir äldre blir det mindre känslig för solbränna.

Inför och under vintern behöver du vara lite uppmärksam. Är det risk för en köldknäpp så kan även frilands-planterade träd behöver täckas för att skydda mot värsta kylan. Krukodlade träd behöver alltid isoleras på vintern.

När och hur ska man beskära Eukalyptusvide?

Eukalyptusvide tål hård beskäring, var inte rädd att klippa rejält. Det är ju ett pilträd så det är lätt att forma och anpassa till hur du vill att det ska se ut. 

Beskär den tidigt på våren (mars-april) och igen under sensommaren (juli-september), men låt trädet växa utan beskärning ett år innan du beskär den första gången.

På våren klipper du sedan bort grenar och toppar som skadats eller frusit under vintern, och klipper skott och grenar så du får en tät och välgrenad tillväxt. På sensommaren beskär du för att forma din krona. 

Se också till att hålla efter vildskott som kan dyka upp på stammen eller som sidostammar från marken. Vildskotten är skott från det träd som din dvärgpil är ympad på och de tar onödig näring och kraft av din dvärgpil. Ta bort vildskotten direkt med en vass sekatör eller nyp dem med fingrarna om de inte hunnit bli grova.  


Att köpa Eukalyptusvide

Vilka olika sorter av Eukalyptusvide finns det?

  • Salix integra 'Hakuro-nishiki': den vanligaste sorten
  • Salix integra 'Flamingo', en mutation av 'Hakuro Nishiki' som är lite mörkare rosa i bladen och har rödare grenar. Sägs vara lite mer härdig.

Även om det egentligen är en buske så är nästan alla exemplar som säljs ympade på stam. 

Var kan man köpa Dvärgpil?

Eukalyptusvide finns i välsorterade plantskolor, handelsträdgårdar och trädgårdsbutiker. Om du inte har möjlighet att besöka vår favoritplantskola (Odlarglädjen utanför Eskilstuna) så kan du hitta den hos till exempel Granngården, Odla.nu, och Wexthuset till bra pris och med bekväm hemleverans om du väljer att köpa på nätet.