Vilka 9 trädgårdsredskap behöver man?

Vilka trädgårdsredskap behöver man?

Det behöver inte vara så komplicerat eller dyrt att bli med trädgård. Med nio redskap har du det du behöver för att komma igång och du klarar dig i många år på bara de här verktygen. När du börjar lägga mycket tid i din trädgård kan det börja vara värt att investera i fler redskap för att underlätta och göra det roligare att jobba.

Här är de nio trädgårdsredskap du behöver! 

Några råd på vägen: Köp inte för grova eller tunga redskap. Krattan ska vara skön att hålla runt skaftet och en spade ska inte vara så tung att du får anstränga dig för att använda den. Men inte heller för vek, inga klena blad som viker sig när man gräver och inga skaft som sviktar eller riskerar att gå av när man tar i. Lagom är bäst.

Det behöver inte heller vara så dyrt, en rolig och fint skött trädgård är inte beroende av dyra verktyg och redskap. Men snåla inte alltför mycket, det är bättre att lägga lite mer pengar på ett redskap som håller och som är tillräcklig rejält för att inte bli vansinnig. Med rätt underhåll kan du få redskapen att hålla i många år. Det går naturligtvis jättebra att köpa begagnat. 


En rejäl spade

Spade att gräva med

Du behöver en spade, första prio bör vara en spade med rundad spets.

Rundad spets gör det lättare att gräva men lite svårare att ösa mycket jord eller grus. Med en skyffel (en spade med rak kant) är det tvärtom, det är svårare att gräva hål men lättare att skyffla mycket material. En spade med rakt blad kan man också använda till kantskärning.

Behöver du välja så välj en spade mer rundad spets.

Tänk också på att du ska kunna sätta stöveln uppepå kanten av spaden för att få ordentlig kraft i spadtaget. Bladet får inte vara vekt och det ska finnas en vikt kant där du kan placera foten. Och skaftet ska vara hållbart, det får inte svikta. Titta också på hur bladet är fäst i skaftet. 


En bra sekatör

En bra sekatör

En bra sekatör blir många husägares favoritredskap i trädgården.

Det finns mycket att tänka på när du väljer sekatör. Greppet ska vara skönt, den ska vara vass och rejäl. Om du ska klippa grova och torra grenar så är en sekatör med ett fast motskär starkare men en sekatör med sidoskär (dvs där bladen går omlott som på en sax, kallas också 'rörligt mothåll') får du ett renare snitt och kan klippa närmare stammen.

Se också till att sekatören går att spärra ihop så den går att ha i fickan.

Läs mer om: Att välja Felco-sekatör


En kratta

Kratta

En kratta används till exempel till att släta till jorden i trädgårdslandet, men också för att luckra upp jord eller för att kratta grusgången.

Det finns några olika typer av krattor att välja mellan, bland annat kan du välja mellan raka eller böjda pinnar. De flesta krattor har böjda pinnar men det är egentligen korkat, det gör att den fastnar när du försöker kratta i allt annat än lös jord eller grus. Man kan dessutom använda en rak kratta i drag och i skjut-rörelse.

Proffsen rekommenderar krattor med raka pinnar.


En lövräfsa

Räfsa

En räfsa är en som utdragen och vek kratta. Den används för att dra ihop löv, gräsklipp, visset gräs, ogräshögar eller annat som ligger uppepå marken.

Räfsan ska vara av plåt och inte ha en alltför tvär böj längst ut på pinnen. Den ska fjädra emot när du trycker den mot marken, så du får ordentligt grepp om det du räfsar ihop.


En smidig planteringsspade

Planteringsspade

En planteringsspade är ett handredskap, en liten smal spade som gör att du lätt kan gräva hål i rabatten för att plantera småplantor. Den är också ovärderlig när du ska ta upp en liten fröplanta eller ett rotogräs som du inte kan dra upp.

Välj en all-round planteringsspade som är lagom smal men ändå inte så smal så att den inte får med sig någon jord. 8-10cm kan vara lagom bredd. Eller så köper du en smal till lökar och ogräs och en bredare till små planteringar.

Precis som med större spadar så ska en planteringsspade inte 'svikta'. Trähandtag är sköna att hålla i.


En handkultivator

Handkultivator, krafsa

En hand-kultivator ser ut som en liten bred-pinnad kratta som man håller i handen. Många kallar den för 'krafsa' eller 'handkratta'.

Den används för att luckra upp jord innan plantering och sådd. Med en bra kultivator är det enkelt att nå relativt djupt precis där du behöver luckra utan att skada jord eller plantor bredvid.

När du väl skaffat dig en kultivator så vill du inte vara utan den!


Ogräshacka (ogräsjärn)

Hacka

En hacka på skaft är ovärderlig för att kunna rensa ogräs utan att krypa på marken. Vi använder vår hacka för att rensa ogräs i trädgårdslandet och kan arbeta av stora ytor på kort tid.

Det finns flera typer av skaft-hackor. Ett (stig)bygelrensjärn är mest populärt och brukar vara mest effektivt för att få bort ogräs i tex trädgårdslandet eller på grusgångar. Bygelhackan ser ut som en rektangel, en vasskantad stigbygel med skaft. Den används både i skjut- och drag-rörelse och när man fått in snitsen kan man relativt enkelt dra upp ogräs med rötterna.

Ett skyffeljärn används skjutande, dvs du puttar järnet ifrån dig och 'skjuter' iväg ogräset. Båda fungerar bra, det handlar mest om vad man vant sig vid. 


Två par trädgårdshandskar

Trädgårdshandskar

Ett par trädgårdshandskar kommer du inte klara dig utan om du jobbar i din trädgård.

Ofta vill man ha några olika typer av handskar. En lite tunnare och smidigare när du jobbar med detaljer, till exempel rensar ogräs i rabatterna. Men när du ska riva nässlor, hantera taggiga buskar eller klipper ur träd så kanske du vill ha en grövre handske.

Ett tips är att se till att även översidan av handsken är skyddad om du ska hantera brännässlor eller rosor, annars har du snart svett din handrygg.


En enkel gräsklippare

Gräsklippare

Om du har en gräsmatta så behöver du en gräsklippare, så enkelt är det. Men du behöver kanske inte något avancerat och dyrt.

Har du en liten gräsplätt så duger det bra med en handjagare, se till att olja upp den och slipa bladen så är det en glädje att traska över gräsmattan med den. En batteridriven eller gräsklippare med sladd är också bra för en liten gräsmatta.

Sedan finns självklart alla varianter uppåt, i prisklass och bekvämhet, allt från bensindrivna handputtade gräsklippare till stora åkgräsklippare och bekväma robotgräsklippare.

Ta inte i för mycket, fundera på om det är värt att lägga ut tiotusentals kronor på något som kanske bara används 10-15 gånger på ett år. 

Läs mer om