Det viktigaste att göra i trädgården på vårvintern

Vårvintern är en lurig tid i trädgården. Gröna fingrar kliar att sätta igång. Här är fem viktiga sakar att tänka på under den tidiga våren/vårvintern.


Låt inte ogräset etablera sig

Plocka ogräs tidigt på våren

Fuska inte med ogräsrensandet på våren, även om plantorna är små. Jorden är ofta fuktig och lucker, rotogräsets rötter är lättare att peta fram och även fröogräs sitter löst i jorden. Det är också lätt att komma åt när dina 'riktiga' växter inte är så stora.

Ju mer av det späda ogräset du rensar nu på tidig vår, desto mindre har du att ta hand om i sommar.

Var försiktig så att du inte av misstag rensar bort de växter du vill ha kvar! Det är inte allt så lätt att se skillnad på de späda plantorna!

Har du väldigt mycket ogräs kan det vara en idé att jobba med marktäckning, till exempel täckbark, markduk, halm eller marktäckande växter. Mer om det en annan gång.


Skydda växter mot vårens ojämna förutsättningar

Vinter-täckning av rosbuske

Vårvintern är en farlig tid för växterna - värmande sol och iskalla nätter är ingen bra kombination.

Skydda vintergröna växter mot frystorka/tjältorka: Frystorka kan drabba vintergröna växter när blad/barr värms av vårens starka sol samtidigt som marken är frusen så att växten inte kan fylla på med det livsviktiga vattnet. Då torkar bladen eller barren och blir bruna. Ibland blir det så illa att hela växten dör.

Vintergröna växter som idegran, rhododendron, liguster, buxbom mm. drabbas ofta av frystorka. Om vårsolen är stark men det fortfarande är tjäle i marken så är det bra att täcka dina vintergröna växter och buskar med säckväv eller dubbla lager fiberduk, då skyddar du dem mot de värsta frystorknings-riskerna.

Plötslig frost skadar vårpigga perenner: Om du har skyddat känsliga växter över vintern, till exempel täckt med granris eller väv, så är det snart dags att ta bort skyddet och låta växten njuta av vårvärme och sol.

Men tar du bort skyddet för tidigt så kan en plötslig frostnatt göra hela vinterns skydd förgäves. Kanske vill du öppna skyddet på dagarna, men täcka över igen på natten under ytterligare någon vecka tills du vet säkert att det inte blir mer frost?

Även perenner som normalt klarar sig bra utan skydd kan behöver pysslas om lite om våren är ombytlig med flera varma dagar följda av riktigt kalla nätter. Har växterna hunnit drivas för långt av vårsol och värme så kan de behöva skyddas från den värsta kylan under frostnätterna. Täck dem under nätterna med säckväv, markduk eller ris, men var försiktig så du inte skadar de späda vårknopparna.


Börja bekämpa mördarsniglarna tidigt

Snigel-larver, unga mördarsniglar

Unga mördarsniglar

Har du problem med sniglar, till exempel mördarsniglar, i din trädgård, då ska du inte vänta med att bekämpa dem. Börjar du i tid så kan du få en skapligt snigel-fri sommar.

För varje mördarsnigel du tar bort innan den börjar lägga ägg kan du räkna med hundra färre mördarsniglar under säsongen. När man tänker så är det en enkel prioritering att börja bekämpningen tidigt.

Sniglarna övervintrar nedgrävda i marken och dyker upp när det börjar bli varmt. De har ofta lagt sig att vila under stenar, träplankor eller annat skydd i din trädgård. Under några tidiga och ljumma vårkvällar, gå runt och lyft på alla gömställen du kan hitta. Plocka och döda så många snigel-larver du kan hitta.

Det här är också en bra tid att börja med årets kemiska bekämning av mördarsniglarna. Järnfosfat är giftigt för sniglar men i övrigt ofarligt. Det är godkänt för användning i trädgårdar och ekologiska odlingar och anses vara en av de mest effektiva snigelbekämpnings-metoderna. Lägg dina snigelpellets i plastburkar med lock, men med ingångar för sniglarna. Det skyddar medlet mot regn och fåglar, men sniglarna lockas dit av doften.

Läs mer om:

Låt dig inte luras av för-drivna perenner och träd i trädgårdsbutikerna

<a name="drivna"></a>Hårt drivna växter i blombutiken

Under vårvinter och tidig vår svämmas trädgårdsbutikerna över med hårt drivna perenner, buskar och träd. Det är lätt att lockas till spontan-inköp som bara blir besvikelse och bortkastade pengar.

När du gör dina växtinköp, planera för hur växten ska komma i jord och hur du ska få den etablerad i din trädgård. En fullt blommande magnolia som köps i mars och som ska ut i en trädgård som fortfarande har frostnätter, ja den kommer bli svår att få att överleva..

Fundera på vad som är rimligt när du väljer dina växter. En buske som normalt blommar på sommaren där du bor, den kommer vara svår att etablera hemma hos dig om den blommar redan i april i butiken. Välj då hellre exemplar som inte drivits så långt. Titta på rotsystem och på hur växten ser ut att må rent allmänt, fokusera inte på blommor och knoppar, även om de ser härliga ut.

Eller så köper du dina växter från en svensk kvalitets-plantskola.

Låt perenn-rabatterna vara stökiga en stund till!

<a name="rabatterna"></a>Frostiga fröställningar i perenn-rabatten

Vänta lite med att klippa ner och städa upp i rabatterna. Det är lockande att ta fram sax och sekatör så snart fjolårets fröställningar börjar kika fram ur snön. Men ris, löv och fröställningar skyddar perennerna under kalla nätter och mot stark vårsol så låt det vara stökigt i rabatten, städa inte för tidigt.

Vik fröställningar och gamla löv åt sidan och kika under. Har perennerna börjat spira upp ur marken för året? Och känner du dig trygg med att de kalla nätterna är förbi? Då är det dags att börja klippa bort fjolårets vissna rester.

Lämnar man riset alltför länge kan skotten bli gängliga i sin jakt på ljus och får de för lite sol så blir det gärna lite blekt. Men var försiktig när du rensar och klipper så att du inte skadar knopparna som ligger nära marken! Och du behöver såklart inte ta bort allt gammalt, klipp ner det men låt det ligga så blir det näring och skydd till perennerna.