Fem annorlunda påskpynt utomhus

Påsk är tid för pynt och för pyssel. Självklart ska det påskas i trädgården också.

Vissa väntar till skärtorsdagen och tar sedan bort påskdekorationerna redan efter annandag påsk. Vi väljer att ha påsken som ursäkt för att vårpynta trädgården så tidigt det bara går och så tar vi undan pyntet sent.

Det mest påskiga pyntet har vi bara framme över själva påskhelgen, men fina vår-planteringar och vårvackra hängdekorationer kan gott få vara framme till pingst. 

Här är fem roliga tips för annorlunda påskpynt utomhus. 

Annorlunda påskpynt till riset

Påskfjädrar i trädgården

Påskfjädrar i trädgården

Ett påskris måste såklart inte vara klippta grenar. Ute tycker vi bäst om att dekorera levande växter. 

Välj en glest växande buske eller ett litet träd, vi har en ung ek på gården som fjäderbuske till påsk. Sätt ordentligt med pynt i trädet/busken så får du en fin kontrast mot de vintersovande grenarna. 

Färgade fjädrar

Färgade fjädrar är sannolikt det vanligaste påskpyntet i svenska trädgårdar. Och visst hör det till, varje trädgård behöver några fjäderklädda grenar. 

Om du är försiktig så håller fjädrarna i många år, vi är nog många som fortfarande använder fjädrar som våra föräldrar skaffade för länge sedan. Förvara dem i luftiga påsar till nästa år.

Behöver du köpa nya fjädrar så finns det sedan några år djur-fria fjädrar, dvs syntetiska, att köpa.

Eftersom fjädrarna normalt sitter ihop-virade med samma ståltråd som den tråd du virar kring grenen så var försiktig så att du inte av misstag tar isär fjäderknippet när du ska ta ner fjädrarna efter påsken.     

Påskdekoration utomhus

Men du kanske är sugen på att prova på annat pynt till påskriset än fjädrar?

Hängande siluetter

Välj ett material som tål att bli fuktigt, gärna helt vattentåligt. Det kan vara en våtrumstapet, plastfilm, mjölkpaket, metallfolie eller något liknande.

Klipp siluetter på frihand eller gör en mall och klipp efter. Kanske kan det bli kaniner, ägg, hönor, kycklingar, påskkäringar och solar. Gör sedan ett litet hål och häng upp siluetterna med sytråd. Häng dem på olika höjd så blir det finast. 

Ull

Ta vit eller färgad ull i tvättade tussar och vira fast dem på grenen med hjälp av ståltråd. 

Färgade 'tyg'

Här kan du ta färgade plastpåsar, tyll, eller andra material som tål vatten och som är lite mjuka och kan formas som knippen/strutar. Kläm ihop materialet till knippen och vira fast dem i riset med ståltråd, precis som du gör med fjädrar. 

Glasdroppar och hängande glasfigurer

Glasdroppar eller glasfigurer i olika färger och former är vackert året runt. Men när du har dem ute så är det extra snyggt under lövsprickning och på bara grenar. 

Kork-figurer 

Om du vill pyssla så är det roligt att göra egna figurer, kanske kan du ta korkar och klä dem med tandpetare, filtbitar, små växtdelar och annat, till kycklingar, tuppar, påskharar och påskkärringar. 

En krans till ytterdörren

Krans till påsk

För att göra en egen krans så är det enklast att köpa en stomme, i rotting, frigolit, metall eller annat material. Du kan också forma en stomme själv, till exempel med björkris och ståltråd. 

Linda gärna stommen med juteväv om den inte redan har en fin yta. 

Fäst blad, mossa, eller annat grönt på stommen och vira fast med en tunn ståltråd. Det här blir din stomme som du sedan kompletterar med det påskiga.  

 • Stick in några kvistar av vide i kransen. Om vide-kissarna inte hunnit fram så kan du ta in kvistar och driva dem några dagar i värmen först så du får fina 'tassar' i kransen.
 • Måla ägg eller äggskal i snygga färger och gärna roliga mönster. Fäst äggen med limpistol på kransen.
 • Limma fast fjädrar på kransen, antingen de skräniga påskfjädrarna från riset, eller lite mer sobra fjädrar
 • Busa gärna till det med en miniatyr-tupp eller en liten kanin som kikar fram. 

Häng kransen på din ytterdörr, på dörren till verandan eller terassen, på växthuset eller på grinden.

Gigantiska (och vanliga) ägg

Påskägg i buske

Det hör ju till att man dekorerar med ägg på påsken. Och det går såklart lika bra utomhus!

Hängande målade ägg

En traditionell påsk-dekoration är att måla ägg och hänga upp. Det är pyssligt (dvs roligt) och enkelt. 

Först behöver du blåsa ur äggen. 

 1. Använd helt vanliga ägg från affären, skålla dem gärna lite snabbt så blir du av med eventuella bakterier
 2. Ställ ägget i en äggkopp
 3. Ta en grov nål eller en vass liten spik (ca 2mm i diameter). Se till att den är riktigt vass.
 4. Börja med att göra ett litet hål på äggets spetsiga sida. Snurra och vicka lite med spetsen på ägget när du tar hål, på så vis spricker det inte lika lätt. 
 5. Gör sedan ett lite större hål på andra sidan av ägget.
 6. Tryck ut ägget ur skalet genom att blåsa försiktigt, antingen genom att sätta munnen till eller genom att använda ett avklippt sugrör. Blås ner ägget i en skål så kan du använda det till bakning sedan.  

Sedan är det bara att börja dekorera. Eftersom äggen ska hänga ute så behöver du använda vattenfast färg, kanske blyertspennor eller tusch. Även akrylfärg är vattenfast när den torkat. 

För att hänga upp äggen kan du till exempel utnyttja att det övre hålet är mindre än det undra, knyt fast en liten bit av en tändsticka eller liknande på en sytråd, trä sytråden genom det undre hålat och upp genom det övre med en synål. Tändsticks-biten går igenom det undre hålet men inte det övre. 

Tänk på att äggen är sköra, häng dem glest så de inte kan slå ihop i vinden.  

Påskäggs-pynt

Päskäggsjakt

Kanske gömmer du godisfyllda påskägg i trädgården vid påsk? Vi gillar påskägg även om de inte har godis i sig. De är ofta snyggt dekorerade och också ofta relativt vädertåliga. 

Och de är ju perfekta att pynta med till påsk! 

Göm några påskägg, väl synliga men på överraskande ställen i trädgården. I en grenklyka, på en bänk, framstickande under en buske eller kanske inne i en buske. 

Du kan kanske öppna några av dem, lägga plast i botten och plantera några små växter i dem. En rar snödroppe, en krokus kanske.

Eller kan en hare eller en liten kyckling få kika fram ur ett av äggen?

Gigantiska ägg

När vi ändå är igång och pyntar med ägg så vill vi göra det ordentligt. 

Skaffa lite ballonger i olika färger. Häll först i lite vatten i dem och blås sedan upp dem till stora äggformade ovaler. Knyt fast ett snöre i ballongen och häng upp den ute. Vattnet gör att den inte blåser omkring lika mycket i vinden.

Om du vill kan du ta en sprayflaska och spraya lite färg i ballongen innan du blåser upp den.

Ampelkorg med höna och familj

Ampelkorg med höna

På bilden har en riktig höna hittat till en ampeln, men det är ju tyvärr inte så många av oss som har glädjen att ha höns hemma.

Istället kan vi ta en ampel och skapa en påskmiljö. Här är några idéer: 

 • Låt några pynt-kycklingar, lite mossa, några små dekorationsägg och en påsklilja samsas i ampelkorgen
 • En vilande hare kan ligga på en bädd av mossa med några små stenar och kanske några nedstuckna videkvistar.
 • En ampelkorg kan vara fullproppad med ägg, målade i olika färger
 • Plantera pärlhyacinter i ampeln och låt en liten lego-gubbe som du målat och klätt som en påskkärring kika fram mellan stammarna.
 • Om ampeln hänger under tak så kan en stor mjukis-hare helt enkelt få sitta i den över påsk. 
 • Eller så använder du ampeln till en påskplantering, det går ju också :)

Påskkärringar

påskkäring

En svensk påsk är inte påsk utan påskkärringar. När man har växt ur att klä ut sig själv så får man klä ut andra. 

Ta en sväng i trädgården och kika på dina buskar och små träd. Nog har du något i trädgården som skulle kunna kläs upp till en häxa?  

Det kanske inte är en växt, utan kanske en grindstolpe, en hög kruka eller kanske en hängampel som hänger på en vägg-krok? 

Eller är det kanske dags att sluta mata fåglarna för säsongen så du kan använda fågelbordet på sin stolpe som stomme till en påskkärring?

När du väl hittat din stomme så är det bara att klä ut henne! Jag lovar att trädgården blir mysigare med en alldeles egen påskhäxa.