Hoppa till huvudinnehåll

Mata fåglarna säkert från sjukdomar

Fågelmatning utan att sprida sjukdomar

Är du orolig för att din fågelmatning ska sprida sjukdomar till småfåglarna? Följ de här råden så har du minskat risken att ditt fågelbord bidrar till smittspridningen.

Varför ska jag mata småfåglarna?

Fågelmatning och trädgårdar som på andra sätt tar hänsyn till fågellivet är bra för fåglarna, det är de flesta ornitologer och andra överens om.

Framför allt under tiden mellan senvinter och under våren, ungefär december till april. Då finns det relativt lite mat i naturen och det är väldigt värdefullt för fåglarna att ha tillgång till välfyllda fågelbord. Det ger dem näring och energi under de kalla månaderna. 

Sluta inte mata fåglarna i mars när de flyttfåglarna börjar komma tillbaka, de har stort behov av energi efter de ofta långa flyttarna och under häckningen. 

Var ska jag sätta fågelmataren?

Oftast så hittar fåglarna till ditt fågelbord utan problem men de vill ha nära till skydd så att de snabbt kan sätta sig i säkerhet om de upplever att det finns en fara, som till exempel en sparvhök eller en katt.

Därför är det bra att montera fågelbordet nära täta buskage. Håll utkik efter buskage där fåglarna normalt sitter och sätt din fågelmatare i närheten.

Hur skyddar jag fåglarna från katten?

Fågelmatare katter

Om du har problem med att katter jagar dina fåglar så se till att inte placera ditt fågelbord på marken. Om du har fågelmataren antingen hängande eller på pinne så kommer det upp från marken och fåglarna sitter mer säkert från katten. 

Du kan också försöka minska mängden foder som faller ner på marken genom att sätta ett finmaskigt nät under fågelmataren så att frö fastnar i nätet istället för att falla på marken. 

Ett annat effektivt sätt att minska risken för att dina småfåglar ska dödas av katten är att sätta en liten pingla på kissen. Men då får du räkna med att katten inte heller kommer fånga sork eller möss i fortsättningen. 

Vissa hävdar att det också är effektivt att plantera vassa växter kring fågelmataren.  

Säker fågelmatning utan sprida sjukdomar

Många är rädda att fågelbordet ska bidra till att sprida sjukdomar bland besökande fåglar. Och eftersom det samlas många fåglar på en begränsad yta så finns absolut risken för sjukdomsspridning.

Här är våra bästa råd för att minska risken att matningen fåglarna skadar sig eller att det sprids sjudomar bland fåglarna.  

Håll fågelmatare och fågelbord rena

Tvätta dina matare ett par gånger per säsong. Häll varmt vatten och ett milt diskmedel i en hink och använd diskborste för borsta ur matare. Var gärna utomhus när du gör det så att du inte får in fågelbajs eller ohyra i köket.

Tvätta dig själv och hinken noga efteråt, och använd självklart inte samma diskborste som du använder i köket. 

Se till att fåglarna inte kan sitta i maten

Många sjukdomar sprids via fåglarnas spillning, därför ökar risken om fåglarna kan gå omkring i maten. Vill du verkligen ha ett bord där fåglarna kan gå i maten så se till att göra rent ofta. 

Vissa fåglar, till exempel gulsparvar, gråsiskor och grönsiskor) äter helst på marken och rör sig bland frön som trillat ner från din matare. Det kan vara bra att sopa ibland under mataren så att spillningen kommer bort. Eller så kan du lägga ris under mataren så att fåglarna inte kommer åt de frö som trillat ner. 

Hellre flera mindre än en jättestor fågelmatare

Ju fler fåglar som samlas på ett ställe, desto större är risken att sjukdomar sprids. Ha därför hellre flera utfodringsplatser. 

Se till att fåglarna inte kan skada sig

Talgbollsmatare

Det är viktigt att se över sina fågelmatare ibland och se till att slipa ner eller ta bort vassa kanter, träflisor, spikar eller skruvar, eller andra saker som fåglarna kan riva sig på. Ett litet rivsår ökar risken att fågeln blir sjuk.

Ett annat sätt som fåglarna kan skada sig på är att trassla in sig i till exempel talgbolls-nät. Använd hellre talgbollsmatare och ta bort näten innan du lägger in bollarna. 

Använd foder och frö av bra kvalitet

Om fodret luktar unket, är mögligt eller vått så ska du inte mata fåglarna med det.    

Avbryt matningen om fåglarna blir sjuka

Skulle oturen vara framme och du har fåglar som visar tydliga sjukdomssymptom vid din matare så avbryt din matning i några veckor.

Dokumentera gärna genom att fotografera och anteckna det du ser och rapportera utbrottet till SVA. På länken hittar du också hur du ser om fåglarna är sjuka och beskrivning på de vanligaste sjukdomarna bland svenska småfåglar. 

Hitta en fågelmatare som passar dig!

Vi rekommenderar två butiker som båda har ett stort sortiment av kvalitets-fågelmatare.