Hoppa till huvudinnehåll

Recept på Ramslök

Ramsöks-pesto

Ramslök är en populär delikatess, för hemmaodlare och på de fina restauranger. Den har breda, gröna, smakrika blad, och snygga vita blommor.

Hela växten är ätlig men det är vanligast att man plockar späda blad och använder dem i mat. Frökapslarna används ibland som ramslöks-kapris. 

Vild eller odlad ramslök

Vild ramslök

Skogsvitlök eller Vild vitlök, som är två folkmuns-namn som ofta används, går att hitta vilt i fuktig och skuggig ängs- och skogsmark i södra delen av landet, framför allt på Öland och Gotland och i Skåne. Om du har turen att hitta den så breder den normalt ut sig i stora bestånd och du kan ofta känna en tydlig doft av lök.

Om man vill odla själv finns den att köpa som frö, lök eller planta. Våra vänner på Odlarglädjens Plantskola har billiga plantor av Ramslök, som enkelt kan köpas i deras webshop.

En liten varning kan vara på sin plats. Ramslök som odlas i trädgård sprider sig gärna. Se till att du har en avgränsad plats för odlingen och håll efter den så den inte tar över.

Recept på Ramslök

Bladen ska inte hettas upp för mycket eftersom de då förlorar mycket av sin smak. Om du vill ha ramslök i varma rätter så tillsätter du dem alldeles mot slutet, så den inte hålls varm för länge. 

Klassiska recept på Ramslök är bland annat Ramslökssoppa och som smaksättare i gröna sallader och potatissallad. Men nu vill vi tipsa om några andra recept. 

Ramslöks-salt

Mixa salt och ramslök och strö blandningen på en bricka. Låt torka så har du ett fint örtsalt att ta fram när det inte längre är säsong för färsk ramslök. 

Ramslöks-pesto

  • 20 blad Ramslök
  • 25 g pinjenötter
  • knappt 1 dl olivolja
  • 50 g parmesanost
  • salt, svartpeppar
  • ev lite kokande vatten

Mixa allt i matberedare och smaka av med salt och svartpeppar. 

Späd med lite kokande vatten om peston känns för tjock.