Så här skrämmer du bort katter från din trädgård

Skrämma bort katter från tomten

Har du problem med ovälkomna katter på din tomt och i trädgården? Kanske uträttar de sina behov i din rabatt eller sandlåda? Eller smiter in när du har dörren öppen?

Här är 7 tips för att hålla katter borta från din tomt och din trädgård.

Vatten-dusch

Katter tycker inte om vatten. Vänj katten vid att den får en dusch från en blomspruta, vattenpistol, vattenslang, eller sprinkler när den är i din trädgård. Självklart ska du vara försiktig så att du inte skadar katten.

Dofter som katten inte gillar

Ättika, vinäger, eukalyptus, citron, vitlök, peppar, apelsin, kaffesump, .. det finns många olika dofter som kan fungera för att hålla katterna från din tomt. Duscha kring dina mest känsliga rabatter med ättiks-vatten eller sprid ut citronskal och upprepa vid behov.

Taggigt/obekvämt underlag

Lägg ett lager av något som är obekvämt för katten att gå på, kring den rabatt du är mest rädd om. Det kan vara till exempel barkmull, täckbark, stenkross, snäckskal eller krukskärvor.

Växter som håller katten borta

Vissa starkt doftande växter, tex oregano, pepparmint, ringblomma, pelargoner, nävor, rosmarin, timjan, lavendel och citronverbena, kan vara bra mot katter. Plantera några av dem i din rabatt. Och plantera självklart inte kattmynta eller andra växter som katten gillar.

Nät, lock och staket

Katten är lat, om det är besvärligt att ta sig in till just din sandlåda eller rabatt så väljer den ofta ett annat ställe. Om det är en sandlåda eller en mindre rabatt du har problem med så kan det ofta räcka att lägga ett nät eller ett lock över marken. Ett enkelt staket runt trädgården eller rabatten kan också fungera. Om du redan har ett staket så kanske det är för lätt för katten att hoppa över, fäst en tråd överst så kommer den inte hoppa lika gärna.

Gör rabatten svår-grävd

Ett alternativ till lock är att göra rabatten svår att gräva i. Dina växter kommer inte bry sig om att du lägger ett kycklingnät på marken, men katten kommer inte gilla det.

Ultraljud eller andra kattskrämmor

Elektriska kattskrämmor använder ofta ultraljud, luftpuffar eller doft för att skrämma katten. Det kan bli en sista lösning om inget av det andra fungerar.

Läs mer om kattskrämmor.

 

Sammanfattningsvis: Det finns många olika metoder du kan prova för att hålla obehöriga katter borta från din trädgård. Välj den metod som är enklast och som fungerar på just den katt du har problem med, ofta fungerar olika metoder på olika katter.

Prata gärna med kattens ägare, framför allt om du ska prova vatten-metoden. Det vore tråkigt om ägaren tycker att du är taskig mot hans katt, även om katten såklart inte tar någon skada av lite vatten.

Tänk på att metoderna ofta också fungerar på andra djur, det kanske inte bara är katten du skrämmer bort. Och var alltid respektfull mot katterna, ingen av metoderna i artikeln skadar katterna om du inte gör på fel sätt.

Läs mer om