Hoppa till huvudinnehåll

Grönsaker med udda färger

Grönsaker med udda färger

Under senvinter och vår är affärshyllorna fulla med grönsaksfrö. Vi är nog många som odlar samma favoritsorter år efter år. Man vet ju liksom hur resultatet blir.

Men kanske är det dags för nya sorter och nya färger i landet och på tallriken. Dels ser det roligare ut. Dels är det så att ju starkare färg grönsakerna har, desto mer antioxidanter innehåller de. 

Tänk på att många grönsaker tappar färg vid tillagning och då minskar också mängden antioxidanter.

Spännande grönsaker med ovanliga färger

Tomater

Tomater behöver inte vara röda, de kan vara gula, lila, orange, gröna eller vita. Nästan svart är tomaten 'Chocolate Cherry'. Stora och gulorange är 'Amish Gold'. Grön och avlång är 'Greensleeves'. 'Purple Calabash' är en mörkt lilaröd bifftomat.

Mangold

Den klassiska mangolden har vita kraftiga stjälkar men även här finns andra sorter. 'Bright Lights' har stjälkar som är röda, gula, orange och vita. Morötter är lila, röda, gula eller vita - eller såklart vanligt orange. 'Purple Haze' och 'Purple Dragon' är som namnen förtäljer rödlila och 'Jaune du Doubs' är en gammal gul sort, 'Yellowstone' är söt och gul. 'Samurai' är en mindre röd sort som behåller färgen bra även vid tillagning.

Blomkål

Blomkål kan ha vackra och goda huvuden som är lila 'Graffiti' eller orange 'Cheddar'.

Betor

Betor finns i många färger, 'Chioggia' är rosarandig som en polkagris, den är mildare i smaken än vanlig rödbeta och passar därför råriven i sallad.

Gulbetan 'Golden' är en gammal sort som ger gula runda rötter. 'Bull's Blood' har mörkt röda blad som passar utmärkt i sallad som unga.

Sallad

Sallad kan vara mörk röd i bladen som ekbladssalladen 'Navara' eller flerfärgad som 'Yugoslavian'. 'Marshall' är en annan huvudbildande sallad som är mörkt röd till färgen.

Bönor

Bönan 'Dwarf French Bean Royalty' är en lila brytböna som tyvärr tappar färgen vid tillagning. 'Roc d'Or' har gyllengula skidor.

Kål

Kål är trevligt att odla, den är frosttålig och håller sig ofta fin en bra bit in på vintern. Det är klassiskt att äta och dekorera med kålblad på julbordet. 'Chidori Red' är lila och 'Redbor' är dessutom riktigt krusig. Byt ut prydnadskålen mot ätliga vackra sorter i höstkrukan.

Rädisa

Rädisor finns i många färger, former och smaker. Nästan svart är 'Nero Tondo' och färgad rakt igenom är den storväxta 'Red Meat' .

Salladslök

Salladslöken 'Toga' och 'Crimson Forest' har läckert röda stjälkar. Salladslöken är mild och fin i smaken och används rå.