Artikeln innehåller annonslänkar. 

Bokashi startkit - Vilket är bäst av 6 startkit 2023

För att börja med Bokashi så behöver du egentligen bara tre saker:

  • En behållare med tättslutande lock
  • Mikroorganismer som driver fermenteringen
  • Något sätt att reglera fukten i materialet

I den här artikeln kan du läsa om vad du ska tänka på när du köper komposthink, en översikt över de bokashi-startkit som finns att köpa i svenska butiker. Vi ger också vår rekommendation det startset vi anser är mest prisvärt och har bäst kvalitet.

Läs mer om: Bäst i test av 16 varmkomposter, Komma igång med Bokashi

6 Bokashi-startkit, med beskrivning och rekommendationer

Här är en överskådlig guide över de Bokashi-startkit som finns på svenska marknaden.

Produkt

Slogan
Storlek
Kranhink
 

Greenline Urban Garden

REKOMMENDERAS Två 18 liter svensktillverkade bokashi kranhinkar med tillplattare. Inget krångel, här är två prisvärda hinkar med kran.
Storlek: 18 liter
Kranhink: Ja

Bokasi Essential

Två 15 liter bokashihinkar i svart återvunnen plast. Säljs med 1kg strö, press, doseringsmått, basplatta och instruktioner.
Storlek: 15 liter
Kranhink: Ja

Bokashi 2.0 Ocean

Designade så de kan stå på bänken. Två 9.6 liter kranhinkar, en tillplattare och 1 kg kompostströ.
Storlek: 9.6 liter
Kranhink: Ja

Bokashi 2.0 startkit

Designade så de kan stå på bänken. Tillverkade av återvunna fisknät. Två 9.6 liter kranhinkar, en tillplattare och 1 kg kompostströ. Dyra. Locket är välvt vilket för att de är lite svåra att ställa på varandra.
Storlek: 9.6 liter
Kranhink: Ja

Urban Garden, startset

Två 15 liter kranhinkar från Urban Garden, med en flaska kompostspray.
Storlek: 15 liter
Kranhink: Ja

Urban Composter, startset

Två designade 15l kranhinkar med en flaska bokashispray.
Storlek: 15 liter
Kranhink: Ja

Bokashi-hinkar

Det finns flera typer av bokashi-hinkar. Många har en avgränsning med sil-hål mot botten så att lakvattnet kan samlas längst ner i hinken. Vissa hinkar har också en kran så att du kan tappa ur lakvattnet enkelt. Andra hinkar är helt vanliga behållare med tättslutande lock, då behöver du pyssla med papper eller annat vätskeabsorberande så att det inte blir för blött i din kompost.

Ett Bokashi-startkit består ofta av 2 stycken bokashi-hinkar, samt strö eller spray. Ibland finns också en skopa, en 'tillplattare' och andra tillbehör med i paketet. Men det finns många olika bokashi-startkit att köpa på svenska websidor och butiker.

Tillverka din egen bokashi-hink

Du behöver självklart inte köpa en bokashi-hink, det är enkelt att tillverka en själv! Allt du behöver är två hinkar som går att stapla i varandra, en borr, och ett tättslutande lock.

Gör så här: 

  1. Ta två hinkar som går att stapla i varandra så att det sluter tätt kring skarven. De bör lämna ca 5 cm i botten-mellanrum inuti stapeln. Där kommer kompostens lakvatten samlas. 
  2. Borra hål, kanske 15 st, i botten på en av hinkarna. 
  3. Vill du att den undre ska vara en hink med tappkran så kan du ta en ventil från en gammal bag-in-box, borra ett lagom stort hål i hinken och täta med silikon kring ventilen.  
  4. Ställ den borrade hinken inuti den hela hinken (ev med tappkran). Se till att det sluter tätt i skarven. Om det behövs kan du täta med tejp eller silikonlim. Annars kommer det lukta illa. 
  5. Sätt på ditt lock. 

Klart!

Bokashi-böcker

Vi är många som fortfarande får mer inspiration och glädje av riktiga böcker än att läsa på internet om samma sak. Här är de tre bästa böckerna om Bokashi!

Produkt

Slogan
 
 
 

Stora boken om Bokashi

En genomgång av grunderna och med råd och fakta om hur Bokashi-metoden används för att ge bra jord från matavfall.

Stefans lilla svarta : bokashi, biokol och bakterier

REKOMMENDERAS Stefan Sundström skriver engagerat om jord i bred bemärkelse. Bokashi får extra fokus. 206 sidor från 2019.

Bokashi: För en bättre jord

Beskriver vad du behöver och hur du gör för att komma igång med Bokashi-kompostering. Peter Streijffert's bok på 104 sidor, från 2019.

Bokashi-metoden på 2 minuter

Läs mer om

Anmäla kompost till kommunen

När du skaffar eller bygger en egen kompost för matavfall och hushållsrester så behöver du få den godkänd från din kommun innan du tar den i bruk. Det gäller även bokashi.