Hoppa till huvudinnehåll

Bokashi startkit - Vilket är bäst av 6 startkit

Artikeln innehåller annonslänkar. 

Bästa bokashi-hinken

För att börja med Bokashi så behöver du egentligen bara tre saker:

  • En behållare med tättslutande lock
  • Mikroorganismer som driver fermenteringen
  • Något sätt att reglera fukten i materialet

I den här artikeln kan du läsa om vad du ska tänka på när du köper komposthink, en översikt över de bokashi-startkit som finns att köpa i svenska butiker. Vi ger också vår rekommendation det startset vi anser är mest prisvärt och har bäst kvalitet.

Greenline Urban Garden

Två 18 liter svensk-tillverkade kranhinkar med tillplattare. Inget krångel, här är två prisvärda hinkar de tillbehör du behöver.

Bokashi 2.0 Ocean

Lite mindre hinkar som är designade så de kan stå på bänken. Två 9.6 liter kranhinkar, en tillplattare och 1 kg kompostströ.

Bokashi 2.0 startkit

Designade så de kan stå på bänken. Två 9.6 liter kranhinkar, en tillplattare och 1 kg kompostströ. Locket är välvt vilket för att de är lite svåra att ställa på varandra.

Greenline Urban Garden

Urban Garden-komposten är enkla och effektiva bokashi-hinkar som du kan använda länge.

Startsetet innehåller två stora hinkar som rymmer 18 liter per hink. Det kan låta mycket men det är skönt att inte behöva tömma så ofta! 

De här hinkarna är tillverkade i Sverige med återvunnen plast. De kan enkelt staplas i varandra när de inte används. 

Vi gillar hela no-fuss-tanken, det behövs ju bara ett par lufttäta hinkar! Paketet innehåller dessutom lufttätt lock, handtag och invändig dräneringsbricka. En press medföljer också. 

Höjd x bredd x djup: ca 35 x 37 x 26cm. Ca 1.3kg.  

Lummer-betyg
Storleken: 18 liter
Funktion: Kranhink
Svensktillverkad
Återvunnen plast
Bokashi 2.0 Ocean

Designade så de kan stå på bänken. Två 9.6 liter kranhinkar, en tillplattare och 1 kg kompostströ.

Hinkarna har hällpip för att dränera ut vätskan och ett inre lock med silikonkant som dels används som tillplattare, dels håller komposten luft-tät.

Modellen har inte kran för tömning utan ett skruvlock. Det har fördelen med mindre risk att matrester fastnar i kranen, men är inte riktigt lika smidigt som kran så länge inget krånglar. 

Höjd ca 34cm, diameter ca 24cm. Vikt ca 2.8kg. Återvunnen PP. 

'Ocean'-namnet har modellen fått eftersom 30% av materialet kommer från återvunnet fisknät. Alla delar tål diskmaskin.  

Lummer-betyg
Snygga och diskreta, kan stå framme
Återvunnen plast
Smart inre lock med silikonkant
Relativt små: 9.6 liter
Relativt dyra
Bokashi 2.0 startkit

De här hinkarna är stilrena och snygga, de kan gärna stå uppe på köksbänken.

Kitet innehåller två 9.6 liter hinkar, en tillplattare och 1 kg kompostströ. Locket är välvt vilket för att de är lite svåra att ställa på varandra.

Hinkarna har ett inre lock som dels används som tillplattare, dels håller komposten luft-tät. Locket har silikonkant som gör det lätt att få till tätningen och trycka locket på plats. Det kan också användas för att skrapa ut materialet när hinken töms. 

Modellen har inte kran för tömning utan ett skruvlock. Det har fördelen med mindre risk att matrester fastnar i kranen, men är inte riktigt lika smidigt annars.  

Delarna klarar diskmaskin. 

Höjd ca 34cm, diameter ca 24cm. Vikt ca 2.8kg. Återvunnen PP. 

Lummer-betyg
Tillverkad av återvunnet material
Smart inre lock med silikonkant
Snygga och diskreta, kan stå framme
Relativt liten: 9.6 liter
Relativt dyra

Bokashi-hinkar

Det finns flera typer av bokashi-hinkar. Många har en avgränsning med sil-hål mot botten så att lakvattnet kan samlas längst ner i hinken. Vissa hinkar har också en kran så att du kan tappa ur lakvattnet enkelt. Andra hinkar är helt vanliga behållare med tättslutande lock, då behöver du pyssla med papper eller annat vätskeabsorberande så att det inte blir för blött i din kompost.

Ett Bokashi-startkit består ofta av 2 stycken bokashi-hinkar, samt strö eller spray. Ibland finns också en skopa, en 'tillplattare' och andra tillbehör med i paketet. Men det finns många olika bokashi-startkit att köpa på svenska websidor och butiker.

Tillverka din egen bokashi-hink

Du behöver självklart inte köpa en bokashi-hink, det är enkelt att tillverka en själv! Allt du behöver är två hinkar som går att stapla i varandra, en borr, och ett tättslutande lock.

Gör så här: 

  1. Ta två hinkar som går att stapla i varandra så att det sluter tätt kring skarven. De bör lämna ca 5 cm i botten-mellanrum inuti stapeln. Där kommer kompostens lakvatten samlas. 
  2. Borra hål, kanske 15 st, i botten på en av hinkarna. 
  3. Vill du att den undre ska vara en hink med tappkran så kan du ta en ventil från en gammal bag-in-box, borra ett lagom stort hål i hinken och täta med silikon kring ventilen.  
  4. Ställ den borrade hinken inuti den hela hinken (ev med tappkran). Se till att det sluter tätt i skarven. Om det behövs kan du täta med tejp eller silikonlim. Annars kommer det lukta illa. 
  5. Sätt på ditt lock. 

Klart!

Bokashi-böcker

Vi är många som fortfarande får mer inspiration och glädje av riktiga böcker än att läsa på internet om samma sak. Här är de tre bästa böckerna om Bokashi!

Stora boken om Bokashi

En genomgång av grunderna och med råd och fakta om hur Bokashi-metoden används för att ge bra jord från matavfall.

Stefans lilla svarta : bokashi, biokol och bakterier

REKOMMENDERAS Stefan Sundström skriver engagerat om jord i bred bemärkelse. Bokashi får extra fokus. 206 sidor från 2019.

Bokashi: För en bättre jord

Beskriver vad du behöver och hur du gör för att komma igång med Bokashi-kompostering. Peter Streijffert's bok på 104 sidor, från 2019.
Greenline Urban Garden

Två 18 liter svensk-tillverkade kranhinkar med tillplattare. Inget krångel, här är två prisvärda hinkar de tillbehör du behöver.

Bokashi-metoden på 2 minuter

Till sist, här är en snabb introdkuktion till att kompostera med bokashi-metoden, från våra vänner på Granngården.