Hoppa till huvudinnehåll

Presenter till trädgårdsintresserade 2023, tips i alla prisklasser

Artikeln innehåller annonslänkar. 

Vad är den bästa presenten till den som är trädgårdsintresserad?

Här har vi samlat 32 presenter i olika prisklasser, presenter som din trädgårdsnördiga vän kommer älska!


Trädgårdspresenter under 200kr

Frö-paket

Julklapp till trädgårdsintresserad

Fröer är en superbra present! Och fröpåsar är ofta ganska billiga, så du kanske kan välja flera till din trädgårdsintresserade vän. Det finns tusentals olika fröpåsar att välja på, både för grönsaker, blommor och annat.

Tänk på att fröer ska sättas i jord vid olika tid, kanske är det roligt att köpa några tidiga sorter, kanske sådana som ska för-odlas inomhus, och komplettera med någon sen blommande sort som skapar färg i trädgården under hösten. På så vis får de glädje av presenten hela året.   

Vi skulle bli allra gladast över en fröblandning som kan omvandla en del av gräsmattan till ett insekts-himmelrike med ängsblommor och gräs. 

Här finns frö av alla sorter!

Trädgårds-ljudböcker

Ljudböcker om trädgård

När man väl har blivit bortskämd med det så är det nästan omöjligt att inte ha en podd eller en ljudbok i örat när man pysslar i trädgården, hänger tvätt eller lagar mat. Det är också ett härligt sätt att koppla av i fåtöljen när det är mörkt och ruggigt ute.

Det finns flera bra prenumerationstjänster för ljudböcker. Man betalar en fast kostnad per månad och kan lyssna 20, 30 eller obegränsat med timmar per månad. De flesta prenumerationerna har en gratis prov-månad.

Vi har provat både Bookbeat, Storytel and Nextory, alla tre fungerar finfint, kostar ungefär lika mycket, och har alla ett stort utbud av svenska böcker. 

En månads-prenumeration (eller två där den första är prov-månaden) är en jättefin present till den som redan har allt.  Kom bara ihåg att säga upp prenumerationen så du inte får fortsätta betala.

Här är några bra lyssnar-tips för den trädgårdsintresserade:

Till grillen

Till grillen

En liten sak till grillen uppskattas av de flesta. Och det finns massar av praktiska, roliga och relativt billiga prylar att välja på. 

Ett par rejäla grillvantar behöver man ha och kanske är det dags att uppgradera de som din vän brukar använda? Jag kan inte vara ensam om att använda vanliga bygghandskar när jag plockar med grilltången.. skulle bli jätteglad för ett par grillhandskar! 

För den nostalgiske skulle ett 50-tals-inspirerad servettställ kanske passa? Eller såsflaskor och peppar-kar i stil från amerikanska diners? Du hittar prylarna hos Magasin11, vår favoritbutik för retro-prylar.   

Hamburgarna kan man antingen klappa för hand, eller göra som på film, med en hamburger-press i gjutjärn. Vi gillar den här burgar-pressen, från butiken Bagaren och Kocken.  

Det fjärde tipset till grillen är en grilltråd. Ett bra alterantiv till de vanliga grillspetten. Grilltråden är en 79cm stål-lina där du trär upp kött, grönsaker och annat du vill grilla. Enkelt om du vill marinera i en påse över natten utan att sticka sönder påsen. 

Hudvård till trädgårdsnörden

Hudvård under 200kr

Hudvård är en klassiker som present och julklapp men kanske lite trist? Om du väljer produkter som är speciellt tänkta till trädgård-entusiaster så blir det lite roligare. Och det finns många produkter med bra pris i den här kategorin.

Fikkers är en 120 år gammal hudvårdsfirma som tillverkar sina produkter i Yorkshire, England. 'Garderners hand scrub' innehåller finkrossat valnötsskal, en fin present till den som ofta har smutsiga händer.

Vill också gärna rekommendera ett svensktillverkat naturschampoo från Källans Naturprodukter och ekologiska plåster i bambu.

För den som är lite intresserad av läkekonst och trädgård så är boken Häxans trädgård : läkeväxter förr och nu en fin present. Författaren Hella Nathorst-Böös har gett ut några fler böcker, du hittar dem på den här länken


Trädgårdspresenter kring 500kr

Till fåglarna

Julklapp till fåglarna

En trädgård kan aldrig få för många vattenhål eller matplatser för fåglar. Så även om du vän redan har fågelbad och fågelmatare så kommer hon eller han uppskatta en till! Kring 500 kr får du många snygga varianter. 

Jag har fastnat för den här fågelmataren i ram från Eva Solo. Vädligt snygg. Den kommer med två olika monteringsfästen så du kan sätta den både på väggen och på ett träd. 

I vår favoritbutik Gecko Trädgård så finns det massor av snygga fågelbad i olika prisklasser, bland annat det härliga badet på bilden som är tillverkat i ljus terrakotta. 

De flesta av oss matar fåglarna på vintern. Vivara är specialiserade på fåglar och har en massa special-mat som garanterat uppskattas av fåglarna: energikakor, specialblandningar, pellets med mjölmask, jordnötssmör och mycket annat. Det blir definitivt en annorlunda och uppskattad present både till din vän och till fåglarna!

Och vill de inte ha bad eller mat så vill de i alla fall en holk, det är jag säker på. Den läckra hus-holken från Wildlife garden säljs också på Gecko Trädgårdsbutik.

Trädgårdsredskap

Trädgårdsredskap julklapp

Skulle det vara så att din vän saknar något av de 9 trädgårdsredskap som behövs i varje trädgård, då vet du vad hon eller han behöver få i julklapp/present. Och är det redan ganska komplett bland grundredskapen, då är det kanske dags att skaffa en grep eller rabattspade?

De flesta trädgårdsintresserade har nog redan en sekatör eller två. Men har de en riktig kvalitets-sekatör eller har de snålat med en ful-variant? Läs vår guide till Felco-sekatörer och välj den du tycker passar bäst. Modellen Felco-2 är bästsäljaren och klassikern.

En yxa är det inte alla som har i redskaps-arsenalen. Pack Hatchet är liten och smidig yxa men har smart design och ett fast grepp som gör att man kan hålla nära huvudet och få precision i slagen. Superbra att ha till handa när det är dags att hugga mindre träd eller att ta med på utflykten och klyva tändved till brasan.

Trädgårdskläder

Trädgårdskläder julklapp

Snubblar din vän fortfarande runt i klumpiga stövlar när han eller hon jobbar i trädgården? Då skulle det säkert uppskattas med låg-skaftade 'Gardena casual'-stövlar. De är bekvämta och vattentäta, tillverkade av naturgummi av hög kvalitet. Som en bonus till oss trädgårdsnördar så sitter en metallplatta under mittensulan, perfekt när man vill ta extra kraft med foten på spaden. 

Overallerna från ByBenson har blivit populära de senaste året. De har förstärkningar på knän och armbågar och väl anpassade för att använda i trädgården eller i potatislandet. Slitstarkt material och enkel men stilren design.

Kanske snyggast i den här kategorin.. slitstarka trädgårdsförkläden i midje-modell. Mörkblå denim med snygga sydda mönster, 8 fickor och 4 starka häng-hällor för att hänga verktyg eller handskar. 


Trädgårdspresenter kring 1000kr

Odling inomhus

Odling inomhus

Det finns ju inget som säger att man behöver sluta odla bara för att det blir vinter och det finns många hjälpmedel och prylar som vinter-odlaren har nytta av. Superfina presenter om du har möjlighet att köpa något kring tusenlappen eller mer.  

Värmemattor lägger man under odlingen för att få sticklingar och frö att rota sig snabbare. De finns i olika prisklass, från strax under tusenlappen och uppåt. Se till att du köper CE-märkt. 

Både inomhus-odling och övervintrade växter behöver ofta extra-belysning. Här finns idag en massa olika typer av belysning att välja på, ofta energisnålt med LED eller lysrör. Punktlampan Gemini Nova och lysrörsbelysningen Lightwave är två lösningar strax under och strax över tusenlappen.  

En komplett odlingsstation har både belysning, bevattningsbricka och odlingstråg. De mindre odlingsstationerna kan man enkelt ha på köksbänken eller fönsterbrädan. En superfin present till den som gärna drar vidare sallad och kryddor hemma på bänken! 


Premium-presenter till den trädgårdsintresserade

För den som Kan själv

Sylta, safta, fruktpress, ..

Fler och fler vill lära sig att ta hand om frukt, bär och svamp själva och här finns det massor av bra presenter i premium-segmentet. 

Något av det första självhushålls-aspiranten vill göra är att göra must och juice på egen frukt. En manuell fruktpress kräver lite arbete men det är väldigt tillfredsställande att tillverka egen fruktjuice på det här sättet. Har man mycket frukt att pressa, då kanske man vill ha en hydraulisk fruktpress

Konservering har fått en riktig renässans de senaste åren. En riktig konserveringsapparat gör steriliseringen och förslutningen av burkarna enklare och kan vara en välkommen present för den som fyller hyllorna med glasburkar av gott. 

För den som inte konserverar utan förvarar mycket i frysen så är en vakuum-förpackare en uppskattad maskin i köket. För odlaren och svamp/bärplockaren kommer den definitivt till användning för att få plats med så mycket som möjligt i frysen. 

Stekhällar och annan matlagning ute

Stekhällar och pizzaugnar

Det har blivit otroligt trendigt att inte bara ha en enkel klotgrill i trädgården, utan investera i mer avancerad matlagning ute. 

I den här kategorin vill jag gärna tipsa om den snygga och rejäla Kockumshällen, en 8kg tung häll i kolstål, tillverkad i Sverige. Hällen kan användas både i en ugn och på grillen och den kan ställas direkt på bordet (med underlägg såklart!!) för att hålla värmen på maten.  

För den som kanske bor trångt eller av annan anledning inte vill ha en kolgrill så är en elektrisk grill ett bra alternativ. Inte lika mycket smuts och lukt, och ändå en grillning som ger fin yta och god smak. Funkar jättebra på campingen och på balkongen också. 

Och så den ultimata ute-matlagnings-prylen - en pizzaugn. Pizza-ugnarna finns många olika varianter, både vedeldade och gasuppvärmda. Och i priser från ett par tusenlappar upp till riktiga familjevarianter som går loss på över 50 tusen kronor.   

Dubbade skor, Icebug

Icebug dubbade skor och kängor

Vi avslutar tips-listan med de här dubb-skorna som är designade och tillverkade av svenska Icebug. Vi gillar dem både för att de har fantastiska skor, och för att företaget är föregångare vad gäller hållbarhet. 

Även om det inte är en speciell trädgårdsprodukt så tänker jag att en trädgårdsintresserad även tycker om att vara ute på vintern.

Vinterskorna från Icebug har en super-smart dubb-teknik som gör att de ger bästa möjliga grepp på allt från torr asfalt, till blött trä och ren is. Rekommenderas verkligen för den som är ute mycket på vintern!