Trädgårdsplanering - att designa sin trädgård

Trädgårdsplanering

Att planera sin trädgård är bland det roligaste som finns. Här ger vi dig tips om vad du bör tänka på och hur du gör. 

Gör din grundskiss först

Det är värt att lägga lite tid på grundskissen, stressa inte igenom den utan se till att du har en översikts-skiss med ungefär rätt proportioner på hus, trädgård, vinklar och fasta detaljer. All fortsatt trädgårdsplanering kommer bli mycket enklare om du har ett bra underlag att jobba med.   

Använd rutat papper, gärna millimeterpapper. En lämplig skala att välja är 1:100, dvs 1cm på din skiss är 1m i verkligheten. Om du har en lite större tomt så är 1:200 bättre, dvs varje cm på skissen är 2m i verkligheten, annars får du inte plats på ett vanligt a4 eller a3-papper.

Det spelar såklart ingen roll vilken skala du väljer, bara du ser till att du håller ungefär rätt proportioner på skissen. 

Tomtgränser och byggnader

Rita först in tomtgränserna och alla byggnader på din skiss, med proportionerna ungefär rätt. Allra bäst är det om du har en tomtritning du kan rita av.

Ofta kan du ladda ner en tomtkarta från Lantmäteriet om du loggar in på tjänsten Min fastighet, annars kan du höra med kommunen om du kan beställa en hos dem.

Fasta installationer

Markera in fasta installationer eller detaljer, till exempel garageuppfarten, flaggstången, en stor sten eller stenhäll, brunnen, uteplatsen, staket eller stenmurar och andra saker som du vet att du inte kommer kunna eller vilja flytta på.

Glöm inte att markera om du har nedgrävda kablar på tomten, kanske en fiberkabel, elinstallationer eller annat?

Vad vill du bevara?

Fundera på vad som redan finns i trädgården som du vill bevara.

Finns det träd, buskar, en berså eller planteringar som du tycker om så ta inte bort dem! Speciellt större träd ska du verkligen fundera länge på innan du tar bort, det tar väldigt lång tid att ersätta ett nedsågat träd.

Även väletablerade perenn-planteringar och buskar ska man inte förstöra utan att fundera först. Kanske vill du bara ändra lite och inte ta bort hela?

Komplettera din grundskiss med det du vill bevara.

Viktiga detaljer

Nu är det dags att lägga till andra detaljer som är viktiga att ta hänsyn till i planeringen.

Gå ut på tomten och vandra runt. Gör anteckningar allt eftersom du ser detaljer som du vill komma ihåg. 

  • Rita in väderstrecken och se till att du har koll på hur morgon- och kvälls-solen kommer in i trädgården. 
  • Har du olika jordmån eller odlingsförutsättningar på olika ställen? Kanske skuggigt och fuktigt på en sida huset och soligt och torrt på den andra? En dränerande slänt eller en berggrund som går i dagen? 
  • Behöver du insynsskydd mot en stökig granne eller kanske vindskydd mot snålblåst? 
  • Har du nivåskillnader på tomten? 
  • Har du träd på tomten, eller på grannens tomt, som tar mycket vatten? Stora trädkronor som skuggar? 
  • En utsikt som du gärna vill behålla? 
  • Hur faller ljuset från gatubelysningen in på din tomt? 
  • Osv

De här detaljerna kan du antingen lägga in i din grundskiss eller rita upp på ett separat papper som du sedan kan ha 'vid sidan av' och kolla av då och då när du planerar trädgården.

Spara din grundmall

Nu har du en grundmall att börja från, se till att spara den som en mall. På så vis slipper du skissa om grunden varje gång.

Skissar du för hand så spara den här första grundskissen och ta kopior på den, använd kopiorna för att leka fram olika förslag till din trädgård.

Skissar du på datorn så sparar du filen med ett namn som gör att du kommer ihåg att det här är din start, en fil du inte ska skriva över eller ändra i. Jobba sedan i kopior av filen. 

Planera din trädgård

Nu börjar det roligaste - att planera tomten och trädgården. Här är det du, tillsammans med ev. partner och familj, som styr. Låt det ta tid! 

Det går att skriva hur mycket om helst om att planera sin trädgård, och det finns massor av inspiration att hitta på nätet eller i trädgårdstidningar.

Här är några ord på vägen. 

  • Vilka 'måsten' har du? Om det är bestämt att det ska finnas en pool, en studsmatta, en stenlagd gång eller en porlande fors så är det så, då är det bara att placera in det i trädgården. Det är din trädgård, du bestämmer!   
  • Skriv datum på dina skisser! 
  • Skissa in många platser att sitta och njuta på. Det behöver inte vara fasta platser, kanske räcker det med att du kan få plats med en trädgårdsstol eller två som du kan flytta runt? 
  • Gör en uppskattning av hur stora buskar och träd kommer bli när de är fullvuxna, ett vanligt misstag är att ta i för lite och helt enkelt planera en alltför tät plantering. Men gör du det så är det inte hela världen, man kan alltid göra om! 
  • Tänk på höjden! Vad finns i huvudhöjd? Ovanför? På marken? Vad ser du när du tittar ut över trädgården? 
  • Du behöver inte planera allt på en gång! Och definitivt inte göra allt direkt. Det finns ingen anledningen att planera alla detaljer i alla hörn. Men det kan vara bra att göra sig en grov bild av sin framtida trädgård.
  • Försök se trädgården som en helhet med huset. Kan du matcha några detaljer i trädgården till husets ålder och stil? Kanske behöver du en klassisk hammock eller en traditionell berså? 
  • Ljussättning, kanske vill du ha några fastinstallerade stolpar med klassiska lyktor på några ställen i trädgården? Hur har du det med elförsörjningen? 
  • Alla trädgårdar behöver några träd. Träd ger höjd, volym och ett skyddande tak som skapar skugga och lugn i trädgården.
  • Placera ut träden i din trädgårdsplanering först så kan du fylla på med detaljer sedan. Inte minst eftersom det ofta tar många år innan träden ger den skugga och ombonad som de är tänkta att ge. Plantera träden och låt dem växa till sig medan du jobbar vidare i andra delar av trädgården.  
  • Om du inte vill ha större träd så kanske en pergola eller en högre spaljé kan ge samma känsla. När du skapat ditt tak är det dags att planera rummen, häckar och spaljéer ger vindskydd och skapar rum i trädgården.
  • Glöm inte trädgårdslandet och komposten

'Torrsimma' din planerade trädgård

När du gjort din planering, se till att lägga tid på att 'torrsimma' innan du sätter någon spade i marken!

'Placera ut' dina planerade rabatter, sittplatser etc genom att lägga rep eller snören i de tänkta gränserna. Tänk in höjden på det du ritat och föreställ dig hur det kommer se ut och kännas när det är klart. 

Fundera till exempel på..:

  • Känns det trångt? Kommer det kännas tillräckligt ombonat?
  • Finns det platser att njuta både morgon, dag och kväll? 
  • Är det ett lätt att röra sig från huset ut till rummen i trädgården och tvärtom?
  • Vad kommer du se när du tittar ut från dina fönster? Vad kommer du se från dina sittplatser i trädgården?

Nu när du har helheten kan också vara värt att fundera en extra gång på underhållet av trädgården. Kommer trädgården kräva för mycket löpande kärlek och arbete? Kanske alltför många rabatter som kräver pyssel och ogräsrensning? 

Anlita en trädgårdsdesigner eller trädgårdsarkitekt

För många ligger en stor del av trädgårdsglädjen i just planerandet, och de skulle aldrig kunna tänka sig att leja ut den roligaste delen av att äga en tomt. Andra vill gärna ha hjälp av någon som har gjort det förr och som vet vad som är viktigt att tänka på. 

Om du funderar på att anlita en person eller firma för trädgårdsplaneringen så kommer här några råd på vägen. 

Räkna med att det kostar flera tusen att ta in hjälp från en trädgårdsarkitekt eller en trädgårdsdesigner, bara för några timmars konsultation. En skiss på din tomt eller trädgård kostar minst 10'000 och vill du mer detaljerade växtlistor, planteringsplaner och instruktioner om markbeläggning och annat så kan du räkna med minst det tredubbla. 

Det kan låta dyrt, men du anlitar proffs som behöver ta betalt för sin tid, och för att ge ett förslag måste de sätta sig in i förutsättningarna för din trädgård och ha en dialog med dig om vad du behöver och vill ha från din tomt. 

Ju mer du tänkt igenom och förberett dig inför diskussionen med trädgårdsdesignern, desto mer kan du räkna med att få för pengarna. Men du behöver alltså vara förberedd på att det kommer kosta en hel del att få din trädgård planerad av proffs. 

Det finns självklart lycksökare även i denna bransch, så ta referenser på den du anlitar. Se till att få en offert eller ett timpris och en realistisk uppskattning på tidsåtgången för konsultation eller anläggningsförslag innan du anlitar personen eller firman.

Begär helst att få informationen skriftligt, får du det bara muntligt så skriv ner i din egen anteckningsbok vad ni kommit överens om, vilka som var med i diskussionen, samt var och när ni pratades. Sätt en pengagräns för jobbet och kräv att de meddelar dig i god tid om det finns risk att de inte hinner klart inom de pengarna.  

Läs mer om