Hammock - köpråd och 7 prisvärda modeller

Köp en hammock

En hammock är en tidlös klassiker i trädgården.

Men en hammock är en investering som kräver lite eftertanke innan du köper. De kostar ofta ganska mycket och det finns många varianter.

Här listar vi vad som är viktigt att tänka på när du köper en hammock och ger tips på sju prisvärda hammockar i olika stilar.

Vilken hammock är bäst?

Välj hammock efter smak, behov och prisklass. Här är tre frågor du behöver ställa dig:

Vilken stil vill du ha?

Fundera på vilken stil du vill ha. En ombonad variant med väggar och tak? Eller kanske något mycket enklare i rent trä och stål?

De enklaste hammockarna har helt enkelt en soffa med träsits, monterad på en ställning som gör att den kan gunga. Med en sådan enkel gungsoffa får du en stilren trädgårdsmöbel som också går att variera i oändlighet med egna detaljer, som kuddar och filtar. Inget prål, bara en snygg möbel som passar i alla trädgårdar.

Men många av oss tänker på en möbel med stora kuddar och tak när vi tänker 'hammock'. Det är de klassiska modellerna, och många av oss kan inte tänka oss något annat, det här är det vi minns från barndomen och det vill vi ha i vår trädgård. Den mest typiska modellen är en vitmålad träsoffa, med ett enkelt tygtak och stora kuddar.

Oavsett vad du är ute efter, tänk på att din hammock ska hålla i många år. Kanske ska du inte välja det nya och trendigaste utan hellre välja en mer klassisk variant som står sig när modet ändras.

Hur stor behöver den vara?

Köpa hammock

Det finns normalt tre storlekar: en, två eller tre sittplatser. Här är det smak och utrymme som gäller.

Visst är det härligt att sitta flera i samma hammock och mysa, speciellt om man är barn och vill hänga med sina kompisar. En flersits-soffa har också fördelen att man kan ligga i den. Det är en speciell känsla att slumra i en hammock som gungar stilla i vinden - vi lovar att du sover gott!

Men det är också väldigt skönt att slippa samsas med andra, att få gunga helt i sin egen takt. Då är en en-sitsare att föredra. De är också vanligen kompakta och kan enklare flyttas om det skulle behövas.

Tänk på att en hammock behöver mer utrymme än en vanlig soffa. Dels tar stommen plats, dels behöver du kunna gunga soffan utan att slå emot saker.

De är dessutom snyggast om de får stå som solitärer i trädgården.

Behövs tak och väggar?

De flesta väljer att sätta ett tak på sin hammock. Ett tak gör att du kan använda sittplatsen även i regn och stark sol och det känns mer ombonat att sitta under tak. Taket skyddar också dynorna från blekande sol.

Ofta är takmodellerna anpassade till den hammock du valt att köpa men det finns också universal-tak att montera.

Vad får den kosta?

Det finns hammockar i alla prisklasser, från en tusenlapp och uppåt.

Precis som vanligt gäller tumregeln att man får vad man betalar för. Räkna inte med att de billigaste håller speciellt länge utan investera gärna i en lite rejälare variant om du vill kunna använda din soffa i många år.

Men du behöver inte heller köpa det allra dyraste för att få en kvalitetsmöbel. Räkna med att lite dyrare trämöbler har mer tätt-vuxet virke, mer gods, bättre grundbehandling och är allmänt mer hållbart. Även stommen i dyrare möbler är mer robust, både i infästningen för gungan, och hela stommens stabilitet.

Var kan man köpa en hammock?

De flesta butiker med trädgårdsmöbler har hammockar, eller kan ta hem om du frågar. Det är också väldigt enkelt att köpa på nätet och då kan man ofta få leverans hem på några dagar. Perfekt att slippa ta bil och släpvagn till butiken. 

För klassiska varumärken som Hillerström, Brafab och Eden Wood rekommenderar vi Gardenstore, Hulténs och Hus och Hemma som har stora sortiment och bra priser. 

7 snygga och prisvärda hammockar

Vi rekommenderar att du köper en klassisk Hillerström hammock med tak och att du sedan kompletterar den med detaljer som kuddar och filter.

Då får du en hammock i klassisk modell som håller i många år. Den är snygg som den är, med träbänken och stommen synliga. Men den är också snygg att använda med dynor och andra tillbehör.

Men det finns många bra och snygga hängsoffor och hammockar, här är sju prisvärda varianter:

Produkt

Slogan
Storlek
Material
 

Hillerstorp Dalom

REKOMMENDERAS Klassikern. Rejält norrländsk trä och en allmänt hög kvalitet, tillverkning i Småland. Variera med olika tyg i tak och kuddar så har du en hammock som håller i många år.
Storlek: 3 sitsar
Material: Trä

Eden Wood Mellby

Även den här modellen har funnits med i många år och den håller fortfarande stilen. Finns i två och tre-sitsiga modeller. Tillverkas i Skåne.
Storlek: 2 eller 3 sitsar
Material: Trä

Varax Suvisaari (Retro)

REKOMMENDERAS En finsk möbel som kombinerar gunget i en hammock med en klassisk träsoffa i allra enklaste utseende med tvärgående ribbor. Hög kvalitet och en väldigt snygg och stilren soffa.
Storlek: 3 sitsar
Material: Trä och stål

Brafab Metz

Ytterligare en klassisk modell, den här är helt i stål med stålfjädrar som underlag för kuddarna. Ger ett härligt gung i kuddar och soffa.
Storlek: 3 sitsar
Material: Stål (galvaniserat och målat)

Hillerstorp Marstrand

En tvåsitsig variant helt i trä. Kan användas som den är eller med kuddar. En modernare variant av Dalom, den här har rep som upphängning. Snyggt!
Storlek: 2 sitsar
Material: Trä

Varax Duo

Den här två-sitsaren från finska Varax är retro så det förslår. Helt i stål. Den behöver dynor, kan inte användas med enbart stommen. Men självklart väljer du dynor som går i retro-tema!
Storlek: 2 sitsar
Material: Stål

Palmako Sigrid

En snygg och bekväm möbel helt i tryckimpregnerat trä. Tillverkas i Estland. Behöver inte underhållas på många år.
Storlek: 3 sitsar
Material: Trä (tryckimpregnerat)

Hur underhåller man en hammock?

Milt rengöringsmedel till stomme och soffa

Inga krångligheter - trä och metall-detaljer görs rent med ett milt rengöringsmedel, till exempel ljummet vatten och lite diskmedel. Torka av med en fuktig trasa. 

Skonsam rengöring av textilierna

Spola av tak och väggar då och då, men var försiktig om du använder högtryckstvätt så att du inte skadar tyget. Om tyger börjar släppa igenom vatten bör du bättra på impregningen. 

Bättra på ytan om det behövs

Om du ser att vattendroppar inte längre 'pärlar sig' på ytan, eller om det börjar bli rostfläckar på metallen, då är det dags att bättra på ytan. Rengör ordentligt och låt möbeln torka ordentligt innan du bättrar ytan. Oljade möbler behandlar du med en träolja. Är möbeln laserad eller målad så är det bättringsfärg och lasyr som gäller. En månad metallyta bättras med rostskyddande färg. 

Ge hammocken ett överdrag på vintern

En hammock är ofta jobbig att montera isär eller bära undan och de får därför ofta stå ute året runt. Bäst är naturligtvis att ta in möbeln men om din möbel står ute under vintern så rekommenderar vi att du skaffar ett hammock-skydd, ett överdrag som skyddar möbeln från väder och vind när den inte används.

Se till att hammocken är torr och ren innan du stänger in den för säsongen. Det är också bra om skyddet ventileras lite, så att det inte blir helt tätt.  

 

Nu är det bara att njuta! En kopp kaffe, en tidning och en hammock - mer behövs inte för att garantera en stunds härlig och kravlös avkoppling i trädgården. Soffan gungar sakta och runtomkring surrar humlorna. Kanske kan du kosta på dig att blunda en stund med en härlig ljudbok i lurarna.