Hoppa till huvudinnehåll

Trikiner i kött

Trikiner i kött

Petr Reischig, Wikimedia

Trikin-mask i muskelvävnad

Trikiner (Trichinella) är parasiter som ibland lever i däggdjur. De kan ge upphov till sjukdomen trikinos som ger magbesvär, muskelsmärta och i värsta fall hjärtproblem.   

Trikiner kan i Sverige finnas hos tamgrisar, vildsvin, hästar, varg, lo, brunbjörn, järv, grävling, fjällräv, räv, skogsmård, mårdhund, hermelin, mink, katt, råttor och smågnagare. Det är viktigt att allt kött av dessa djur testas innan det används till föda. 

Vad är trikiner

Trikiner är små (4mm) rundmaskar som parasiterar på sitt värddjur. Smittan uppstår när ett djur eller människa äter kött som innehåller levande larver. Larverna utvecklas sedan i magen till maskar som skapar problemen.

Trikinlarver kan överleva i döda djur mycket länge, eftersom de 'kapslas in' i muskelvävnad. Även kött som börjat ruttna kan innehålla levande larver och alltså vara smittkälla. 

Hur blir man av med trikinerna i kött

För att säkert döda alla trikinlarver som kan finnas i kött så ska hela köttbiten hettas upp till +67 grader C. Man kan också frysa köttet, men det är inte en lika säker metod eftersom olika trikinsorter är olika känsliga för köld. 

Trikinundersökning

Det är lag på att allt kött från riskdjur som ska säljas för konsumtion måste trikinunderökas. Tack vare den lagen är det mycket sällsynt med trikinos-utbrott i Sverige, de fall som rapporterats har oftast med charkuterivaror att göra, till exempel kallrökt korv. I vildsvin rapporteras 2-7 fall per år, mindre än 1 promille av det vildsvinskött som undersöks. 

Trikinundersökning får endast utföras av laboratorium som är ackrediterade och godkända av Livsmedelsverket. Det finns veterinärer och icke-ackrediterade laboratorier som erbjuder trikinundersökningar, men de analyserna ger ingen rätt att sälja eller ge bort köttet.

Kuriosa

Nordpolsfararen Andrée och hans besättning anses alla ha dött av trikonos efter att ha ätit smittat isbjörnskött.

Det är mycket ovanligt med trikinos-smitta i Sverige. I oktober 2013 rapporterades att en man insjuknat i Värmland, troligen efter att ha ätit vildsvinskött, det är det första kända inhemska fallet på 35 år. Några svenskar har insjuknat efter att ha köpt kött utomlands.