Bäst brevlåda/postlåda 2023, råd och rekommendationer

Bäst brevlåda/postlåda 2023
Vi har gått igenom utbudet i svenska butiker och tittat på recensioner, rekommendationer, mått och design. Här är våra rekommendationer för bäst brevlåda 2023.
Produkt

Berglunds S88

Berglunds SL98

Flexbox Gustaf

Flexbox Karl

Berglunds MP4000

Bobi L330
Läs vidare för information om vad du ska tänka på när du köper en brevlåda/postlåda, en översikt över de postlådor som finns att köpa i svenska butiker med för- och nackdelar, samt våra rekommendationer om de som är mest prisvärda och har bäst kvalitet.
Märken och tillverkare av postlådor
- Berglund: de har ett stort sortiment av svensktillverkade brevlådor av olika typer, design och storlek. Bra kvalitet, prisvärda produkter och klassiska modeller. Här finns Berglund's brevlådor
- Flexbox: Ett skånskt familjeföretag som tillverkar snygga låsbara brevlådor av alla storlekar. De erbjuder också din egen design på en skylt som är skräddarsydd till postlådan. Här finns Flexbox's brevlådor
- Biggi: Ytterligare ett svenskt företag. Deras brevlådor tillverkas i Uppsala och de har fokus på lite större brevlådor, anpassade för ehandel. Lådorna har lås och tillverkas i pulverlackad plåt. Här finns Biggi's brevlådor
- Bobi: Finsk-tillverkade postlådor, både mindre varianter och anpassade till nya tidens större paket/brev. Här finns Bobi's brevlådor.
- Habo. Ett 100-årigt företag med brevinkast, brevlådor och veckobrevlådor i polverlackat stål. Klassisk design och hållbara, prisvärda produkter. Här finns Habo's brevlådor.
Att välja brevlåda
Det finns massor av olika modeller av brevlådor i svenska butiker och det kan vara svårt att välja. Här är några råd på vägen.
- Mått på inkastet: minsta mått för luckan är 230 x 30 mm, men rekommenderat är minst 250mm brett och ett högre inkast, upp till 13cm.
- Storlek på brevlådan: Postlådan bör vara minst 250 mm bred, 130 mm djup och 340 mm hög, då ryms de flesta typer av brev, tidskrifter och mindre paket i din låda. Om du behöver ha en låda som rymmer mer så finns det s.k. veckopostlådor och paketpostlådor. De är vad det låter som: postlådor som rymmer post för en hel vecka, eller som rymmer större paket.
- Lås: Om du inte kan vittja din brevlåda varje dag eller om du av någon annan anledning vill ha ett lås på din brevlåda så finns det som alternativ på de flesta typer av lådor.
- Design: I Sverige är de flesta brevlådor diskret designade och i ungefär samma rena stil, med detaljer som skiljer mellan olika tillverkare och modeller. Men det finns också annorlunda brevlådor, till exempel postlådor som ser ut som hus från Wildlife Garden eller brevlådor i amerikansk stil, med rörformad låda och öppning fram. Välj en färg och ett material som du tycker om.
- Utformning: Självklart behöver brevlådan vara tillverkad med robust design, hantverksmässig tillverkning och i regn-, frost- och UV-tåligt material. Tänk också på att locket inte ska blåsa upp om det stormar och att upphängningen av brevlådan ska vara rejält.
Postens krav och rekommendationer för postlådor
- Öppningen till brevlådan bör sitta 90–110 cm över marken och vänd mot vägen.
- Postlådan bör vara minst 250 mm bred, 130 mm djup och 340 mm hög. Då ryms de flesta typer av brev, tidskrifter och mindre paket i din låda.
- Postlådan ska vara tydligt med namn och adress på en skylt som är minst 200 mm x 25 mm.
- Utdelning ska kunna göras med en hand.
- Fastighetsägaren eller postmottagaren ansvarar för att det är framkomligt och säkert där postlådan är placerad. Placera lådan där det är säkert för brevbäraren att stanna. Skotta bort snö och hålla rent från buskar och träd.
- Det får såklart inte vara bommar eller grindar att ta sig igenom.
Underhåll brevlådan en gång per år
- Reparera: Har gångjärn, lås eller något annat gått sönder? Ta hem reservdelar och reparera.
- Snygga till brevlådan: Rengör och vaxa brevlådan en gång per år för att behålla en fin yta på lådan. Bättra på färg om det behövs.
- Byt postlåde-skylt: skylten är ofta den som blir ful snabbast. Kanske dags att byta? Eller i alla fall tvätta av den du har.
- Smörj låset: med ett välsmort lås får du mindre problem med att låset kärvar eller fryser vid kalla och fuktiga väder. Smörj en gång om året.
- Se över infästningen: Känn på skruvar och annan infästning att den är stabil och inte börjat glappa. Du kanske behöver efterspänna lite om skruvar har lossnat lite på grund av vind-vibrationer eller om materialet
Hur gjuter man fundament/sockel till brevlåda?
Det är ganska enkelt att gjuta ett stabilt fundament till en markpostlåda. Du kan använda samma teknik för att gjuta en sockel för en postlåda på pinne.
- Skruva ihop en gjutform i trä, dvs fyra väggar som kommer hålla betongen på plats. Höjden anpassar du så att fötterna du ska gjuta fast får en rejäl förankring. Innermåtten på trä-ramen kommer bli sockelns färdiga yttermått.
- Gräv med spade eller liten grävmaskin ner till frostfritt djup. Gör botten platt och lägg några trädgårdsplattor i botten.
- Lägg ner gjutformen på trädgårdsplattorna, placera fötterna/gjutningsbeslagen så att fästet kommer strax ovanför plattan. Var noga med att rikta in fötterna med vattenpass.
- Gjut enligt instruktionerna på betongen.
- Fyll på med jord ovanpå plattan om det behövs.
- Montera din brevlåda.