Kompostgaller - 15 smarta sätt att använda dem

Bygga kompost av kompostgaller

Kompostgaller

Kompostgaller är egentligen inte en speciellt bra lösning för att bygga en kompost. I alla fall inte genom att bara montera ihop väggarna till en öppen kompost. Det öppna nätet gör att det blir för mycket ventilation och alldeles för torrt i komposten.

I en galler-kompost kommer det ta lång tid innan avfallet komposterats, och man får ofta problem med till exempel myror.

Vill du ändå bygga en kompost av galler så rekommenderar vi att du lägger ett lager kartong innanför gallret. Du kan också använda en gammal presenning, men den kommer såklart inte multna så då får du sortera ut plasten när jorden är klar. Se till att tätningen har hål i sig så att blir det inte för blött i komposten.

Vill du inte täta komposten så kan du vattna då och då så att materialet håller lite fukt, det kan göra komposteringen lite mer effektiv. Lägg också gärna i lite färdig kompost eller gödsel för att ge mer näring och snabba på komposteringen. Fyll komposten med ogräs, löv, gräsklipp, små grenar och annat trädgårdsavfall.

I gallerkomposten ska du aldrig lägga avfall från köket, det kan dra till sig råttor och annan ohyra. Då behöver du en varmkompost istället, läs mer i vår nyttiga guide till hushållskompost.

Så, även om kompostgaller kanske inte är perfekt för en kompost så är de otroligt användbara. Läs vidare för 15 smarta sätt att använda kompostgaller.

Hur monterar man kompostgaller?

Buntband för att montera kompostgaller

Ett enkelt och effektivt sätt att montera ihop de fyra (eller flera) galler-ramarna är att använda vanliga buntband i plast. Tre eller fyra fästen per sida brukar vara lagom. I många galler-paket kommer det med några spiraler/metallfjädrar som är tänkta som fästen, men det blir mycket stabilare och är enklare med buntband.

Om du behöver ett golv så monterar du helt enkelt en ram som botten, med buntband på alla sidor. Behöver du ett lock? Montera en ram med buntband som 'gångjärn'. Vill du det extra stabilt så kan du montera dubbla galler-ramar.

Om du behöver fästa mot marken så finns det ofta stolpar av olika grovlek att köpa i trädgårdsbutiken eller järnhandeln. Smala plaststolpar blir ofta diskret och tillräckligt stabilt. Buntbanden kommer igen till nytta för att fästa kompostgallret mot stolparna. Det går självklart också att använda grövre trästolpar och märlor.

Hur stort är ett kompostgaller?

En ram i ett kompostgaller är normalt cirka 70 x 90cm, tillverkat som ett plast-belagt grönt eller svart stålgaller eller i rostfritt. Den kan monteras antingen liggande eller stående så att volymen med fyra galler blir antingen knappt 450 eller drygt 550 liter.

Var köper man kompostgaller?

Kompostgaller finns på de flesta välsorterade bygg- och trädgårdsvaruhus (tex Bahaus, Rusta, Biltema, Jern i Fix, K-Rauta, Plantagen, Granngården) och även i lågprisbutiker som Dollarstore. Vi har haft bra erfarenhet av våra kompostgaller från Granngården, men alla är ganska likvärdiga i både pris, storlek och kvalitet.

Vad kan man använda kompostgaller till?

Kompostgaller till kaninerna

När du väl har börjat tycka om de här smarta, billiga galler-ramarna så dyker det hela tiden upp nya användningsområden.

Ramarna är diskreta, väger nästan ingenting, lätta att stuva undan genom att ställa dem mot en vägg eller ett plank, och de kostar inte många kronor. Alltid lätta att ha till hands som tillfällig eller permanent lösning i hemmet och trädgården.

Här är 15 smarta saker att använda ditt kompostgaller till:

  1. En öppen kompost.

  2. En rasthage till kanin, kycklingar eller andra husdjur (köp flera galler för att få en större hage). Det går utmärkt att fästa en botten och ett lock så djuren inte kan krypa/hoppa ut.

  3. Till förvaring av ved, leksaker eller andra prylar.

  4. Skydd för nygrävd jord eller där du sått, planterat eller grävt ner något (till exemplel bokashi). Gallret gör så att katter, hundar, grävlingar, höns, rådjur och andra djur inte kommer åt att störa jorden så mycket.

  5. Som skydd ovanpå pallkragar eller krukor.

  6. Som barn-grind eller grind för hund inne eller ute.

  7. Som fall/rymningsskydd till katten så du kan ha balkong/glasdörrarna öppna.

  8. Som spaljé eller klättervägg för växter.

  9. Som skydd över jordgubbarna

  10. Som avlastningsyta att lägga på badkaret för att ställa eller hänga saker som behöver rinna av.

  11. Som en bur runt fågelmataren för att hålla skator och katter borta.

  12. Som anslagstavla, fäst prylar och papper med små klämmor.

  13. Som bollskydd framför rosbuskarna, tulpanerna eller häcken.

  14. Som gnagskydd på träd.

  15. Som staket kring buskar eller träd du vill skydda mot rådjur.

 

Läs mer om kompostering.

Läs mer om