Hoppa till huvudinnehåll

Guide till varmkompost och kompostering

Varmkompost och kompostering

Vad är en varmkompost, vilken är den bästa att köpa och hur ska du använda den mest effektivt? Här är en komplett guide till varmkompost och kompostering av matrester.  

Gå direkt till: Bäst i test av 16 varmkomposter


Att välja varmkompost

Varmkompost från Hasselfors

En varmkompost är helt enkelt en behållare som är isolerad för att klara kyla och som är konstruerad för att hålla skadedjur ute ur din kompost. 

Det finns ett antal olika modeller av varmkomposter på marknaden så det kan vara svårt att veta vilken som är rätt just för dig. När du ska välja varmkompost behöver du ta ställning till några frågor: 

 • Hur stort är hushållet som ska använda komposten?
 • Hur kallt blir det på vintern där du bor, dvs hur mycket isolering behöver du på din kompost.
 • Vill du ha en 'omröringsmekanism' eller kan du röra om för hand? 
 • Hur lätt ska det vara att tömma ur jorden? 

Läs mer: Välj rätt varmkompost - guide och test

Hur stor kompost behöver jag? 

Man brukar räkna med att en varmkompost måste rymma 50 liter per person i hushållet. En familj på fyra personer bör alltså ha en varmkompost som rymmer 200 liter. 

Tänk på att kompostens storlek också påverkar själva komposteringen. Det är lättare att hålla igång en sund kompostering i en stor behållare än en liten. En mindre kompost kan också lättare frysa om det blir riktigt kallt på vintern. Men - en halvtom kompost är inte heller bra.

Välj alltså en lagom stor kompost, men hellre en som är lite för stor än alldeles för liten.  

Räkna med att 100 liter matavfall och strö ger cirka 25 liter näringsrik kompostjord. 

Bokashi, varmkompost eller maskkompost?

Den här artikeln handlar framför allt om kompostering i varmkompost. Men du har några andra alternativ. När det gäller hushållskompostering så kan du nämligen välja mellan maskkompost, bokashi eller varmkompost. Alla har sina fördelar och nackdelar.

Läs mer om att välja mellan bokashi eller varmkompost och att välja bäst bokashi-startkit

Om du vill slippa pysslet med bokashi och vill kunna kompostera även på vintern, då är det en varmkompost du ska ha.  


Att sköta en varmkompost

Att starta en varmkompost

Att kompostera är en konst i sig och det kräver lite experimenterande och några års erfarenhet innan man är helt bekväm. Men det är egentligen inte svårt!

Här är fyra tips för att sköta en varmkompost:

 • Ge komposten en bra start! Börja med ett lager med kvistar för att få ordentligt med syresättning underifrån. Tillsätt lite näringsrikt material, till exempel färdig kompost eller lite gödsel, det drar igång processen.
 • Fyll på med nytt matavfall ofta. Blanda alltid i cirka en fjärdedel strö och rör i komposten när du lägger i nytt. 
 • Finfördela matavfallet.
 • Håll koll på mikromiljön så att det är lagom fuktigt och att komposten inte börjar lukta illa. 

Vilket strö ska jag använda?

En frisk kompost behöver pysslas om, man kan inte bara fylla på med mat och vänta på jord. En väl fungerande kompostering kräver att materialet hålls lagom fuktigt, har en bra struktur och syresättning, och en god kemisk balans. 

Det är här kompostströ kommer in. Att du använder strö på rätt sätt är A och O för en hushållskompost.

Strö är ett torrt och näringsfattigt material som sätts till komposten i samband med att man tömmer dit hushållsrester. Ströet har framför allt tre funktioner

 • Det skapar en struktur i komposten så att det blir luftigt och tillräckligt syresatt
 • Det håller en lagom fukt i materialet, och
 • Det balanserar näringsinnehållet så att mikroorganismerna trivs

Det finns kompostströ att köpa men du kan lika gärna använda sådant som du redan har i din trädgård. Här är exempel på strö som är bra i varmkomposter: 

 • Sågspån, kutterspån, pellets
 • Torrt gräs, torra löv
 • Hushållspapper, tidningspapper, papperspåsar eller sönderrivna äggkartonger
 • Torvmull
 • Mindre kvistar och material från trädgården
 • Hackad halm eller hö
 • Kompostströ

Du vet att du blandar rätt om du kan hålla ett luftigt kompostmaterial som lätt faller isär när du rör eller blandar. Du kan behöva prova dig fram lite för att hitta helt rätt andel strö, beroende på vilken typ du använder, men oftast brukar man tillsätta 1 del strö till 3 delar matavfall. Fuska inte utan sätt till strö varje gång du lägger i komposten, och rör om minst en gång i veckan. 

Läs mer om balansen mellan kol och kväve i en kompost

Hur mycket ska jag röra i komposten?

Det ska vara luftigt och blandat i komposten, då mår den som bäst. Men allt ska vara lagom, blir det för luftigt så avstannar processen. Rör alltid om lite på ytan när du lägger i nytt material. Och då och då bör du lufta lite i mitten, till exempel genom att köra ner en käpp i materialet.  


Vad kan man slänga i komposten?

Vad kan jag slänga i komposten

Nästan allt organiskt material går att kompostera. I princip. Men det är inte allt som fungerar bra i en hushållskompost.

Sunt förnuft räcker långt. Fundera på om materialet är 'normalt' eller inte, om det kan brytas ner relativt enkelt och om det kan innehålla något om är skadligt eller farligt.

Tumregeln 'om du kan äta det så kan du kompostera det' räcker långt. Men du kan kompostera lite mer än så. 

För att veta vad du kan lägga på komposten kan du utgå från några generella tumregler: 

 • Inte för mycket fett: inga stora mängder smör eller olja
 • Inte för svårt att bryta ner: inga glasspinnar, kork, tyg eller läder  
 • Inga giftiga ämnen: inget byggdamm, inga dammsugarpåsar eller cigarettfimpar 
 • Inget som stör kemin för mycket: ingen aska, ingen kalk
 • Inget som dödar mikrofaunan i komposten: inga läkemedel, inga kemikalier
 • Inget som kan sprida sjukdomar: ingen kattsand eller hundbajs, inga rester från sjuka djur
 • Inget du inte vill ha i jorden sedan: inga sjuka växter, inget ogräsfrö, inga levande mördarsniglar

Sedan kan det vara bra att tänka på att finfördela avfallet, speciellt om det är 'svårsmält' för komposten. Apelsinskal är till exempel svårt att kompostera, men om du finfördelar det så går det bra. Även stora bitar av vitkål, bröd eller kött kan vara bra att skära upp i mindre bitar innan du lägger det i komposten. 

Läs mer om vad man kan lägga i en hushållskompost.


Vanliga problem med komposten

Hasselfors Glob-kompost

Självklart är det inte alltid perfekt i en kompost. Här är några vanliga utmaningar och hur du löser problemen om de uppstår.

Det är inte varmt i komposten

En kompost som mår bra är minst ljummen, ofta riktigt varm. Värmen skapas när materialet bryts ner. Du kan kolla värmen genom att sticka ner en stav eller en käpp i komposten, den ska kännas varm mot handen när du tar upp den. Vill du mäta med en jordtermometer så bör den visa kring 40 grader. 

Är det inte varmt så behöver du troligen 'starta om' komposten. Blanda runt materialet så du får ner ordentligt med syre. Det är också bra att lägga i lite gödsel, gammal kompost eller annat kväverikt material för att få igång komposteringen igen. Det kan också vara så att komposten är för porös så att det blir den varma miljö som behövs. Då får du ta ut det grövsta materialet (kanske har du lagt i kvistar eller grovt flis?). 

Det kan självklart också vara så att din kompost är 'klar', det finns inte mer material att omvandla till jord. Då avtar också värmen.  

Flugor i komposten

Kompost är mumma för flugor. Täck över materialet i komposten med ett lager strö och se till att alltid täcka över nya matrester med strö när du lägger i komposten. Har du mycket flugor och larver så kan det också tyda på att det är för kallt och dålig aktivitet på komposten. Vänd ner ytskiktet där flugorna lagt sina larver (de dör när de kommer ner i den heta komposten). Kickstarta sedan med lite näringsrikt material, till exempel lite gödsel. Rör om och täck med strö. 

Myror i komposten

Myror gillar också matrester, men en kompost som mår bra är för fuktig för myrorna. Du har det alltså troligen för torrt. Lägg i blött material eller vattna försiktigt med ljummet vatten ur en vattenkanna. Om du har upprepade problem med myror så kanske komposten står placerad så att den lätt torkar ur? Står den kanske för soligt eller exponerad för mycket vind?  

Illaluktande kompost

Det är inte kul med en stinkande kompost. En frisk kompost ska lukta friskt, med doft av skog och jord. Luktar den illa så kan du ofta lista ut problemet genom att fundera på vilken lukt du känner.

Luktar det ruttet, som en sophög? Då är det troligen för blött och/eller kompakt i komposten. Blanda ut med ordentligt med grovt strö och se till att det är ordentligt med luft i komposten, rör ordentligt.  

Luktar det ammoniak, som i ett stall eller ett hönshus? Då har näringsbalansen blivit lite sned i komposten, det är för mycket kväverikt material och du behöver fylla på med strö och röra om.  

Det är blött i komposten

Det sak vara fuktigt men inte blött i komposten. Ta upp lite material och kläm på det, det ska kännas som en urkramad svamp eller disktrasa, då har du en bra fukthalt. Är det för blött? Blanda ut med vätskeabsorberade strö, till exempel hackad halm eller växtrester. 

Det är torrt i komposten

Vattna försiktigt med ljummet vatten. Kolla också placeringen av komposten, den kanske står i direkt sol eller är utsatt för vind så att den torkar snabbt? 

Det är mögel eller svamp i komposten

Vad bra! Det är helt normalt och tyder på att komposten mår bra. 


Fakta och vanliga frågor

Kompostjord

Hur nära tomtgräns får man ha kompost?

Som husägare är man skyldig att ta hänsyn till sina grannar. Det gäller såklart även vad gäller placering och skötsel av komposten.

Normalt så ska en kompost varken lukta eller dra till sig skadedjur, så det är oftast inga problem för grannarna. Det finns en praxis att allt som är mindre än 4.5m från tomtgränsen helst ska ske i dialog med grannen. Och det finns rättsfall då komposterande husägare fått flytta sina komposter för att grannarna klagat. 

Hör med grannarna eller din kommun. Vill du läsa i lagboken så slår du upp Jordabalkens 3:e kapitel, 'Rättsförhållanden mellan grannar'.

Bor ormar i komposter?

Snoken lägger gärna sina ägg i komposter och det händer att de övervintrar där också. Men en varmkompost är inte en bra miljö för varken orm eller ägg, det är helt enkelt för varmt.  

Kan man lägga kaffefilter och tepåsar i komposten?

Det går alldeles utmärkt! Läs mer om vad du kan lägga i komposten

Vilken kompost är bäst?

Vilken kompost du ska välja beror på så många olika saker. Är det matavfall du ska kompostera så kan du välja en varmkompost eller bokashi, för båda typerna så finns det många olika modeller på marknaden. Eller en maskkompost, som också fungerar bra för matrester.

Ska du bara kompostera trädgårdsavfall så är det en kallkompost du ska anlägga. 

Kan man lägga bokashi i en varmkompost? Och vad är en jordfabrik?

Det går bra att lägga bokashi i en vanlig kompost, blanda upp materialet med gammal jord i komposten. 

En jordfabrik brukar helt enkelt vara en behållare där man efterkomposterar bokashi tillsammans med vanlig jord.  

Måste jag anmäla komposten till myndigheterna?

Ja, det är lag på att man måste anmäla sin hushållskompost till kommunen