Hoppa till huvudinnehåll

Bokashi - så här gör du

Börja med Bokashi

Så här fungerar Bokashi

Det här behöver du för att bokashi-kompostera:

 • Två luft-täta hinkar med lock. Bäst är Bokashi-hinkar med tappkran, men det går också bra med vanliga hinkar.
 • Bokashi-strö eller Bokashi-spray.
 • Någonstans att gräva ner det materialet när det är färdig-jäst.

Så här kommer du igång med bokashi-kompostering i hinkar:

 • Häll dina matrester i botten av ena hinken och tillsätt lite bokashi-strö/spray. Matresterna bör vara relativt fint fördelade.
 • Om din hink inte har dränering så varvar du ner lite tidningspapper med maten. Pappret hjälper till att hålla blandningen lagom fuktig.
 • Pressa ihop innehållet i hinken så att den mesta luften åker ur.
 • Stäng locket så att det sluter tätt.
 • Fortsätt fylla på när du har matrester, tills hinken är full.
 • När hinken är full så låt den stå och jäsa inomhus ett par veckor. Under tiden använder du nästa hink till bokashi-blandning.
 • Efter ett par veckor gräver du ner materialet i jorden. Om det är fruset ute så kan du förvara det i påsar till våren.

Om du har en hink med dränering så kan du ta tillvara lakvattnet. Lakvattnet/vätskan i botten av hinken är utmärkt som gödning till krukväxter eller andra odlingar. Späd vätskan 100 gånger med vatten så den inte blir för stark för växterna.

Läs mer om: Bäst Bokashi-startset

Vad är Bokashi-kompostering?

Bokashi-kompostering använder en syrefri jäsningsprocess för att omvandla matavfall till näringsrik gödning som du kan använda i dina trädgårdsodlingar. Det är en metod som är enkel och effektiv, men den kräver lite pyssel. 

Processen använder en speciell blandning av mikrober, melass, vetekli eller sågspån och vatten som jäser matavfallet utan att producera alltför obehagliga lukter. 

En stor fördel med bokashikompostering jämfört med till exempel varmkompostering är att den producerar jord av hög kvalitet på mycket kortare tid än traditionella komposteringsmetoder. Genom att använda speciella mikroorganismer bryter bokashimetoden ner organiskt material snabbt utan att ge obehaglig lukt eller attrahera skadedjur. Slutprodukten sägs också innehålla mer näringsämnen än de flesta andra typer av jordförbättringsprodukter på grund av den ökade mikrobiella aktiviteten under fermenteringsprocessen. 

Läs mer om: Bokashi eller Varmkompost?

Köpa Bokashiströ och spray

Bokashiströ och -spray är förbrukningsvaror men också färskvaror så du kan inte lagra dem hur länge som helst. Därför hamnar du ofta under fraktfri-gränsen i butiken om du handlar på nätet. Det kan vara klokt att välja en butik med stort sortiment så du kan passa på att beställa något annat du behöver för att komma upp i fraktfrigränsen. 

Vi rekommenderar följande butiker för Bokashi-produkter:

 • Granngården: hinkar, strö, spray och mer. Fri frakt över 500kr.
 • Wexthuset: startkit, bokashihinkar, strö och spray. Fri frakt över 599kr.

Förvara strö svalt, mörkt, torrt och i lufttät behållare, då håller det ungefär ett år. 

Vanliga frågor och felsökning om Bokashi 

Hur mycket Bokashiströ behövs?

Knappt 2 matskedar bokashiströ per liter matrester är lagom. Om det är mycket kött, fisk, ost eller annat proteinrikt i resterna så kan du behöva tillsätta lite mer strö. 

Ett kilo bokashiströ räcker till knappt 200 liter matavfall, för ett familjehushåll kan du räkna med att det går åt 2-4kg strö per år. 

Var ska jag gräva ner min bokashi?

Gräv ner den i jorden ute, minst 10cm djupt. Täck gärna över så inte hundar, fåglar, råttor eller andra djur kommer åt materialet. 

Blandningen verkar inte jäsa

Det kan bero på felaktiga förhållanden, brist på bakterier eller att det är för mycket luft i blandningen. Tillsätt lite mer bokashiströ så det tar lite mer fart, du kan lägga till lite socker för att skrämma igång jäsningen. Tryck till för att packa materialet innan du stänger locket.  Är det torrt så går det också långsamt, då fungerar inte mikroorganismerna optimalt, tillsätt i så fall lite vatten tillsammans bokashiströet. 

Blandningen luktar illa

Det ska lukta lite syrligt, men inte skarpt om blandningen. Om det börjar lukta surt eller ruttet så är det troligen för blött. Dränera bort lakvatten eller blanda i torr-material, till exempel papper, äggkartong-riv eller annat som kan absorbera fukten. Lägg ett lager papper överst mot locket för att ta hand om kondens. 

Vita trådar i komposten, vad är det?

De vita trådarna är troligen svamptrådar. Helt normalt! Får du däremot mögel i komposten så behöver du åtgärda det, ibland räcker det med att skrapa bort det mögliga och justera fuktigheten i komposten. Är det mycket kan du behöva slänga allt i hinken och börja om från början. 

Skillnaden mellan Bokashi-strö och spray

För att konserveringen ska fungera så behöver man sätta till mikroorganismer till matresterna. Bokashi-strö och spray innehåller mikroorganismer ("EM") och de kan alltså båda användas.

Om du väljer spray så behöver du hålla extra koll på att det inte blir för fuktigt i hinken. Det kan vara bra att tillsätta lite strömaterial, till exempel kli eller finrivet tidningspapper som håller lite struktur i materialet i hinken. 

Kan man göra eget Bokashiströ?

Du kan göra ditt eget strö till Bokashikomposten. Det som behövs är melass, vetekli, EM-1 (mikroorganismerna) och vatten. Det tar en dryg månad att göra ströet så lite tålamod är bra. Och det är inte helt enkelt att få till en bra jäsning.